Zonnige energiemarkt in Fatima

26 september 2016

Burendag viel dit jaar op de warmste 24 september ooit gemeten. Een prachtige dag voor de Energiemarkt in Fatima (Tilburg), die dan ook goed bezocht werd. Vooral de autodemo was een publiekstrekker: bewoners maakten maar wat graag een proefrit in een elektrische BMW, Renault Zoe of een waterstofauto.

Buurkracht img 20160926 wa0011
Gezellige burendag in Koningshaven

De Energiemarkt was niet het enige evenement in de buurt op deze stralende zaterdag: ook de Noodopvang hield open dag en op een nabijgelegen pleintje was een rommelmarkt gaande. Marcel Timmermans van de Wijkraad Koningshaven én het buurtteam van Buurkracht: “Het was flink druk in de wijk. En er was een goede doorloop: mensen die de rommelmarkt bezochten, gingen ook bij ons en de noodopvang langs en andersom. Echt een leuke dag.”

Duurzaam rijden

Voor jong en oud was er genoeg te doen. De kinderen konden bijvoorbeeld kleuren, zich laten schminken of zich uitleven op een springkussen. Zanger Michael Humblé hield de sfeer er goed in met gezellige muziek. En natuurlijk konden bezoekers zich goed laten informeren over duurzame energie en energie besparen. “Er was veel belangstelling voor de elektrische auto’s en vooral de waterstofauto”, zegt Marcel. “Die zie je niet elke dag. Op dit moment kun je ook nog maar op twee plaatsen in Nederland waterstof tanken, in Helmond en Rotterdam, maar de verwachting is dat dit netwerk flink wordt uitgebreid. Elektrische auto’s worden ook steeds interessanter: nieuwe modellen hebben een steeds grotere actieradius en opladen kan straks ook in een paar minuten.”

Ledlampenset cadeau

Ook de diverse standjes hadden over aanloop niet te klagen. “Er stonden leveranciers van zonnepanelen, energiezuinige cv-ketels en ramen en kozijn. Voor wie direct aan de slag wil in huis. De gemeente gaf voorlichting over hoe ze particulieren kan ondersteunen bij energiebesparende maatregelen. Buurkracht gaf informatie over samen energie besparen met de buurt en verlootte twee ledlampensets onder de tientallen bezoekers die op een formulier hadden ingeleverd welke besparingsmaatregelen ze interessant vinden. Energiecoöperatie Energiefabriek 013 presenteerde haar aanbiedingen en plannen en de ondernemerscoöperatie Innozaam toonde onder meer een nieuw bouwconcept voor nul op de meter. We zijn allemaal de hele middag druk bezig geweest; ik heb geen tijd gehad om te tellen hoeveel bezoekers we hadden. Dat is een goed teken.”

Meer weten over de acties en meedoen? Ga naar de buurtpagina van Fatima.

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?