Zonnige aanbieding voor Den Dungen-Oost

02 mei 2016

Bewoners van Den Dungen-Oost kunnen nog deze zomer profiteren van gratis zonne-energie. Tijdens de buurtbijeenkomst op 28 april presenteerde het buurtteam een blij makend zonnepanelenaanbod van een deskundige lokale leverancier. Bewoners die mee willen doen, hoeven alleen maar ‘ja’ te zeggen. Denk je al een tijdje over zonnepanelen? Meld je dan nu aan. Want hoe meer deelnemers, hoe lager de kosten.

Buurkracht  mg 5518
Buurkracht in Den Dungen

Na een kort openingswoord door Rien Meulenbroek van het buurtteam vertelde buurtbegeleider Jos Derks nog eens kort wat Buurkracht is. Buurkracht helpt buurten met energiebesparing. Wie zich aanmeldt via de buurtpagina vindt er een overzicht van handige besparingstips en alle acties in Den Dungen-Oost. Bewoners met een slimme meter kunnen hier ook hun energieverbruik bekijken en vergelijken met het gemiddelde verbruik van de buurt.

Licht op led

Verlichting is een van de grote energieverbruikers in huis. Voordat de leverancier van zonnepanelen het woord kreeg, vroeg het buurtteam daarom eerst aandacht voor ledverlichting. Want wat je niet verbruikt, hoef je immers niet op te wekken. Rien Meulenbroek vertelde over de grote besparing van led in vergelijking tot de oude gloeilamp: “een factor tien”. Daarnaast liet hij zien waar je op moet letten als je ledverlichting koopt. Want naast het wattage kun je ook kiezen voor de kleurtemperatuur (graden Kelvin) en de lichtopbrengst (in Lumen).

Goed aanbod

Na de pauze presenteerde leverancier Solar Eco uit Den Dungen zijn aanbod voor zonnepanelen. Rien: “We hebben heel bewust offertes opgevraagd bij lokale leveranciers. Solar Eco rekent de laagste prijs per piekwatt.” De leverancier vertelde hoe zonnepanelen werken en welke keuzes je als consument kunt maken. Denk daarbij aan verschillende vermogens, 1- of 3-fasen en kleur, alles afhankelijk van je situatie en je wensen. Als voldoende bewoners meedoen, geeft Solar Eco een korting. En hoe meer deelnemers, hoe groter het voordeel. Achteraf waren er veel vragen. Rien: “Veel ging over financiën. De terugverdientijd is belangrijk en dat is in de meeste gevallen 7 á 8 jaar. Mensen wilden ook weten hoeveel onderhoud zonnepanelen vragen. Elk jaar een keer afnemen met water blijkt in de meeste gevallen voldoende.”

Meedoen met de zonnepanelenactie

Rien kijkt tevreden terug op de avond. “Mensen reageerden enthousiast en we hadden direct al aanmeldingen.” Wie niet op de bijeenkomst was, maar wel wil meedoen met de zonnepanelenactie, kan het aanbod van Solar Eco op de buurtpagina vinden en een vrijbilijvende persoonlijke offerte aanvragen. Hier vind je binnenkort ook de handige tips van Rien over ledverlichting.

Den Dungen-Oost

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Den Dungen-Oost