Zonnepanelenactie Binnen-Slenk slaat aan

05 februari 2018

Zelf zonne-energie opwekken, daar hebben huishoudens in het Gemertse Binnen-Slenk wel oren naar. Op 29 januari bezochten ruim veertig buurtbewoners de informatieavond in De Eendracht waar dit onderwerp prominent op de agenda stond. Bijna de helft meldde zich direct aan voor een persoonlijke offerte. Buurtgenoten die nog willen aanhaken of meer willen weten over andere verduurzamingsmogelijkheden, kunnen terecht op de buurtpagina.

Buurkracht buurtbijeenkomst binnen slenk
Veel belanstelling in Binnen-Slenk voor energiebesparing

Om 20.00 uur opende Ron van de Kragt van het buurtteam de avond met een toelichting op het programma. Ook nam hij de resultaten door van de buurtenquête waarmee het team de belangstelling voor besparingsmaatregelen in kaart gebracht heeft. Zonnepanelen staan bovenaan het wensenlijstje van de buurt, met maar liefst 58 huishoudens die daar interesse in hebben. Ook zonneboilers zijn populair, net als voor kleinere ingrepen zoals ledverlichting of een pompschakelaar voor de vloerverwarming. Op dat soort ‘laaghangend’ fruit ging buurtbegeleider Patricia Vinclair van Buurkracht wat uitgebreider in. “Jan Bongers van ons team liet via zijn eigen laptop op een groot scherm zien waar we meer informatie kunnen vinden”, vertelt medeorganisator Afra ter Laak. “Dat maakte het nog inzichtelijker.”

Besparingskansen onderzocht

De grotere maatregelen kwamen aan bod in de presentatie van energieadviseur Marloes Bosman, die zich verdiept heeft in de besparingskansen in de buurt. Afra: “Onze buurt is nog niet zo oud; met isolatie is niet zo veel te winnen. In een aantal woningen is wel de cv-ketels aan vervanging toe; dan zou je bijvoorbeeld aan warmtewisselaars kunnen denken. Een andere tip die ze gaf, was om eens te kijken naar onze ventilatiesystemen; als we die vervangen door systemen met een nieuwere, zuinigere techniek, levert dat ook aardig wat op. En, zoals we al verwachtten, ook zonnepanelen zijn een interessante optie.”

‘Best deal’ zonnepanelen

Dat kwam goed uit, want naar aanleiding van de grote belangstelling voor zonnepanelen was er al een aantrekkelijk aanbod voor de buurt geregeld. Henk van den Berg van het inkoopgroepje dat hier hard aan gewerkt heeft, lichte dit toe. “We hebben een aantal leveranciers gevraagd een prijsvoorstel te doen”, vertelt hij. “Zes van hen hebben een offerte gemaakt. Die hebben we naast elkaar gelegd en beoordeeld aan de hand van een flinke lijst criteria. Van de prijs van de complete systemen tot kwaliteit van de producten, garanties en flexibiliteit. Met de twee die het beste uit de bus kwamen, hebben we vervolggesprekken gevoerd. Waarbij de keuze uiteindelijk gevallen is op het Eindhovense 365ZON. In onze ogen biedt dit bedrijf de ‘best deal’. Wie wil weten hoe deze precies in elkaar zit, kan meer details vinden op de buurtpagina.” De leverancier was zelf aanwezig om bewoners uitleg te geven over zijn producten en werkwijze. 

Alternatieven genoeg

Uiteraard staat het alle buurtbewoners vrij hun eigen aanbieder te kiezen, benadrukte het team. Bovendien kreeg het publiek nog enkele interessante alternatieven voorgespiegeld. Zo vertelde raadslid Henk van Eck dat de gemeente deelneemt in een zonnepanelenproject voor de regio Zuidoost-Brabant dat speciaal bedoeld is voor huishoudens die niet het hele bedrag voor een eigen zonne-installatie op de plank hebben liggen. “Zij kunnen met een duurzaamheidslening investeren in dit project”, vertelt Afra. “Die lening betalen ze vervolgens terug met de opbrengst van de zonnepanelen. Ten slotte deelde Henrie van Summeren uit Buurkrachtdorp Elsendorp nog zijn ervaringen met het opzetten van een postcoderoosproject. Ook daarvoor is in onze buurt aardig wat belangstelling.”

Meedoen kan nog!

Zo passeerde deze avond een breed palet aan mogelijkheden de revue met zonnige vooruitzichten voor Binnen-Slenk. Maar liefst 17 buurtgenoten vroegen direct een persoonlijke offerte aan bij 365ZON. Afra is opgetogen: “Een mooi begin. En ik verwacht dat er nog meer buurtgenoten in actie komen, gezien de grote belangstelling voor zonnepanelen in de buurt. De aanbieding blijft een jaar staan. Op onze buurtpagina kunnen buurtgenoten bekijken hoe die precies in elkaar zit. Wie aan wil haken, kan direct contact opnemen met Huibert de Waal van 365ZON op 040-3040068. Hij woont zelf in Gemert en kan zo makkelijk een afspraak inplannen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?