Zonnepanelen werken aanstekelijk in IJhorst

02 oktober 2017

In IJhorst zie je steeds meer zonnepanelen op het dak en goed voorbeeld doet volgen. Op de dorpsbijeenkomst over zonnepanelen en zonneboilers op 28 september in ’t Vosje kwamen zo’n veertig bewoners af. De helft tekende direct in voor een persoonlijke offerte. René Oomkens van het buurtteam is in z’n nopjes: “Een zeer geslaagde avond met een fantastisch resultaat.” Dorpsgenoten die nog willen aanhaken, kunnen terecht op buurkracht.nl/ijhorst.

Buurkracht buurtbijeenkomst ijhorst
Buurkracht buurtbijeenkomst IJhorst

Na een korte introductie door Bert de Weerd van de dorpsraad kreeg Henk Meulink het podium. “Hij is directeur van Mijn Energiefabriek”, vertelt René. “Dat is een groothandel in zonnepanelen en zonneboilers uit Hardenberg die goed bekendstaat in de regio en die met verschillende installateurs samenwerkt. Hij kon dan ook een objectief verhaal vertellen. Voor de koffiepauze ging dat over zonnepanelen: hoe ze werken, welke omvormers er zijn en wat er bij de montage komt kijken. Je kon merken dat veel mensen serieus geïnteresseerd waren: er kwamen veel vragen uit de zaal, vaak over de persoonlijke situatie. Hoe zit het met mijn dakligging, bijvoorbeeld.”

Zonnecollector op je dak

Na de koffiepauze ging Henk in op zonneboilers. Deze werken ook met zonnecollectoren op het dak, alleen leveren ze geen stroom, maar warm water. “Op een zonneboiler kun je een aantrekkelijke landelijke subsidie krijgen”, zegt René. “Dat maakt de aanschaf toch weer aantrekkelijker. Henk vertelde over de verschillende typen die er op de markt zijn en ook waar je op moet letten: hoe korter de afstand tussen de zonnecollector en de boiler, hoe hoger het rendement bijvoorbeeld.” Tot slot liet Henk een paar nieuwe ontwikkelingen de revue passeren. Zoals de lantaarnpaalzonnepaneel met batterij, waarmee je ook de verre hoeken van je tuin stroom kunt opwekken waarmee je ’s avonds je tuin kan verlichten zonder een aansluiting. En dakpanzonnepanelen. “Prachtig, maar nog erg kostbaar.”

Keuze uit drie installateurs

Aanwezigen die graag een persoonlijke offerte willen voor zonnepanelen en/of een zonneboiler, konden hun gegevens achterlaten bij het buurtteam. Dat ging met een volle intekenlijst naar huis: twintig voor zonnepanelen en drie voor zonneboilers. René: “We hebben een voorselectie gemaakt van drie installateurs waarmee Mijn Energiefabriek al jaren nauw samenwerkt. Die krijgen alle gegadigden per mail toegestuurd en we zetten de contactgegevens ook op onze buurtpagina. Mensen kunnen dan zelf één of twee leveranciers kiezen van wie ze een prijs willen ontvangen.”

Persoonlijke offerte en postcoderoos

Inwoners van IJhorst die niet aanwezig waren, maar wel geïnteresseerd zijn in zonnepanelen of een zonneboiler, kunnen natuurlijk ook terecht op buurkracht.nl/ijhorst. “Via die pagina kunnen ze het ook alvast laten weten als ze de bijeenkomst in november over ons postcoderoosproject willen bijwonen. Want daar gaan we ook mee door.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?