Zonnepanelen op eigen of andermans dak?

29 april 2018

Of je nou huurt of koopt, een dak op het zuiden of het noorden hebt, onder een hoge boom of in het open veld woont, profiteren van zonne-energie kan iedereen. Want als zonnepanelen op eigen dak geen optie zijn, kun je altijd uitwijken naar andermans dak of wei. Hoe werkt dat (financieel) en wat zijn de voor- en nadelen?

Buurkracht buurkracht paterswolde036rp
Zonnepanelen zijn in korte tijd razend populair geworden

Einde aan salderingsregeling

Eerst even zonnepanelen op eigen dak. Dat aantal is de afgelopen jaren explosief gestegen. Grote drijfveer daarbij was de salderingsregeling. Die komt hierop neer: wat jij overdag aan stroom teruglevert aan het net omdat je niet thuis bent op de momenten dat je zonnepanelen het meeste opwekken, verrekent je leverancier verplicht een-op-een met wat je ’s avonds gebruikt terwijl je zonnepanelen slapen. Die regeling kost het Rijk inmiddels 60 miljoen per jaar. En als er niets verandert, loopt dat op naar 300 miljoen in 2030. Reden voor Wiebes om de regeling versneld stop te zetten, niet in 2023 maar al in 2020. Ter vervanging bereidt hij een terugleversubsidie voor. Je leverancier mag dan voor de stroom die jij teruglevert, zelf de vergoeding bepalen. Daarbovenop krijg je dan per teruggeleverde kilowattuur subsidie. Hoeveel is nog niet bekend. Maar minister Wiebes heeft toegezegd dat rendement en terugverdientijd ongeveer hetzelfde blijven als nu: zo’n 6 procent en 7 jaar.

De postcoderoos als alternatief

Een andere manier om je eigen zonne-energie op te wekken, is via een postcoderoosproject. Je investeert dan in zonnepanelen op het dak van een ander. Of in een wei. Maar wel binnen je eigen postcodegebied. Je sluit je dan aan bij een lokale energiecoöperatie die zo’n dak regelt en de panelen koopt en plaatst, en investeert in dat project. Zo word je eigenaar van een of meerdere zonnepanelen. De stroom van deze panelen krijg je niet rechtstreeks van de coöperatie, maar de coöperatie verkoopt de stroom aan een leverancier. Waar je dan vaak automatisch ook klant van wordt. De opbrengst daarvan gaat naar jou, én je krijgt 15 jaar lang de energiebelasting over de opgewekte stroom terug. Per saldo ben je hiermee financieel ongeveer even goed af als met de salderingsregeling. Nadeel is dat je belastingvoordeel wegvalt als je naar buiten het postcoderoosgebied verhuist. En dat je niet altijd je eigen leverancier kunt kiezen. Maar daar staat tegenover dat je al kunt deelnemen vanaf één paneel, zonder hoge installatiekosten. En dat je – in ieder geval voorlopig - de garantie hebt dat de regels de komende 15 jaar niet veranderen. 

Zonnepanelen buiten je postcoderoos

Is je eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen en is er ook geen energiecoöperatie in de buurt die zonnepanelen aanbiedt? Dan kun je nog overwegen te investeren in zonnepanelen buiten je eigen woonomgeving. Ook dat kan al vanaf één zonnepaneel; je kunt altijd later zonnepanelen bij kopen. Handig voor als je langzaam wilt opbouwen. Nadeel is wel dat het belastingvoordeel dat de postcoderoos oplevert, niet geldt voor deze investeringen. Je opbrengsten hangen af van de ontwikkeling van de energieprijs. Een goede reden om nauw te letten op de tarieven waarvan de aanbieder uitgaat bij de berekening van de verwachte opbrengsten.

Investeren zonder te kopen

Je kunt – met dezelfde voor- en nadelen - ook investeren in zonnepanelen via een soort crowdfundingconstructie. Je koopt dan een soort obligaties waarvan de opbrengst gebruikt wordt om een zonnepark aan te leggen. Afhankelijk van hoe het project in elkaar zit, krijg je aan het eind van een vooraf bepaalde looptijd je inleg terug. En in de tussentijd krijg je opbrengsten uit de opwek, of een vaste rente. Dat staat in principe los van je eigen verbruik. Wat wel een addertje onder het gras kan zijn, is dat je in principe belegt buiten AFM-toezicht en dat het in sommige gevallen mogelijk is je inleg kwijt te raken. Verdiep je dan ook goed in wie het geld beheert en wat de voorwaarden zijn voor uitkering en teruggaaf van je inleg.

Zon van andermans zonnepanelen

De laatste tijd duiken ook een soort energiemarktplaatsen op, waar je (overtollige) stroom van zonneparken of zelfs andere huishoudens kunt kopen. Zo’n constructie is wel altijd gekoppeld aan een bepaalde leverancier, zoals Vandebron, Powerpeers en Opgewekt voor Elkaar (Engie). Voordeel is dat je niet afhankelijk bent van je eigen dak of projecten in de omgeving. Nadeel is dat producent en afnemer niet per definitie allebei duurzaam bezig zijn: stel dat je buurman alle energie die zijn zonnepanelen opwekken, aan jou verkoopt, dan gebruikt hij zelf per saldo andere stroom. En hoe ‘groen’ die is, hangt maar helemaal af van zijn leverancier.

Groene stroom

En ten slotte kun je ook nog heel eenvoudig overstappen naar duurzame energie van een energieleverancier. Daaronder verstaan we waterkracht, zonne-energie, windenergie en biomassa en combinaties daarvan. Voordeel is dat het weinig gedoe geeft. Daarbij is het wel goed te weten dat er grote verschillen zijn tussen wat leveranciers als groene stroom verkopen. En dat je met de ene variant meer bijdraagt aan verduurzaming dan met de andere. Hoe dat zit met de duurzame energie van jouw keuze, kun je checken op www.hier.nu/groene-stroom-checker.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?