Zonnepanelen op de Gong

14 januari 2016

Als het aan Duursaam Etten-Leur ligt, gaan ze er dit jaar nog komen: 120 zonnepanelen op buurthuis de Gong in Grauwe Polder. “Dat zou een mooie extra loot aan de boom van Buurkracht in deze wijk kunnen worden.”

Buurkracht img 20160128 wa0001
De Gong in Grauwe Polder

“De gemeente Etten-Leur heeft al langer plannen om voor bewoners de mogelijkheid te creëren om collectief stroom op te wekken”, vertelt Kees Bulthuis van energiecoöperatie Duursaam Etten-Leur. “Er is een tijd geleden al onderzocht welke locaties een groot aantal zonnepanelen gelegd zouden kunnen worden. Een paar gebouwen bleken daar geschikt voor, waaronder de gong. Helaas is na het onderzoek de vaart een beetje uit het project geraakt. Daarom hebben wij bij de werkgroep elektriciteit van Duursaam Etten-Leur nu de handschoen opgepakt. En besloten dat we werk gaan maken van zonnepanelen op de Gong. Ook omdat in die buurt al een Buurkrachtproject loopt. Een collectief zonneproject zou een mooie extra loot aan die boom kunnen zijn.”

Geen een-tweetje

De voorbereidingen zijn inmiddels gestart. Kees: “Daar komt heel wat bij kijken. Het is niet zo’n een-tweetje dat je die zonnepanelen bestelt, op het dak legt, de stekker erin steekt en klaar. We moeten bijvoorbeeld goed nadenken over wat we met de kosten en de opbrengsten doen. Hoe gaan we de installatie voorfinancieren? Via de gemeente? De bank? Crowdfunding? Leveren we de stroom aan het gebouw en daarmee aan de gemeente, of aan het elektriciteitsnet? En hoe organiseren we dat bewoners een aandeel kunnen nemen? De regeling voor de postcoderoos is iets verbeterd, maar misschien zijn er andere mogelijkheden die aantrekkelijker zijn. De komende maanden gaan we keuzes maken: wat is haalbaar, hoe en met wie? Het streven is om nog voor de zomer bewoners uit te nodigen voor een voorlichtingsbijeenkomst. Waar ze meteen kunnen besluiten om aan te haken. En hopelijk geeft dat ook een nieuwe impuls aan de inspanningen om individuele woningen aan te pakken.”

Grauwe Polder 1

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Grauwe Polder 1