Zonnepanelen of isoleren?

03 maart 2018

Als je een paar duizend euro te besteden hebt en je móét kiezen: zonnepanelen of isolatie, wat wordt het dan? De meeste experts zullen je adviseren éérst je energieverbruik te beperken – dus te isoleren. Zelf opwekken wat je daarna nog aan energie nodig hebt, is dan een logische vervolgstap. Toch beginnen veel huishoudens met zonnepanelen. Zijn die dan wel slim bezig? Wat is wijsheid?

Buurkracht zonnepanelen paterswolde

Veel energieadviezen nemen de klassieke trias energetica als uitgangspunt. Dat is internationaal dé strategie om een energiezuinig ontwerp te maken. De trias energetica is opgebouwd uit drie stappen (al zie je steeds vaker dat stap 1 en 3 worden samengevoegd):

1.Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.

2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen.

3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen voor de energie die je dan nog nodig hebt.

Voor je huis kun je die stappen vertalen in:

1. Isoleer zo goed mogelijk om warmteverlies tegen te gaan. Kies voor ledverlichting en energiezuinige apparaten.

2. Wek je eigen energie op met zonnepanelen.

3. Kies voor efficiënte, energiezuinige installaties, zoals een warmtepomp in combinatie met lagetemperatuurverwarming.

Kies jij voor isolatie?

Volgens bovenstaande strategie is de juiste volgorde: eerst isoleren, daarna pas zonnepanelen. Met als achterliggende gedachte: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Daar komt bij dat de opbrengst van isolatie vaak groter is. Gas bepaalt ongeveer driekwart van je energiekosten, dus daar valt meer winst te halen. Spouwmuurisolatie verdien je bijvoorbeeld in een jaar of vier terug. En anders dan bij zonnepanelen gaat niet alleen je rekening omlaag, maar ook het comfort in huis omhoog. Goed bezig dus.

Kies jij voor zonnepanelen?

Oók goed bezig. Misschien niet helemaal volgens het boekje, maar wat zou dat? Met zonnepanelen bespaar je ook op je energierekening en draag je net zo goed bij aan minder CO2-uitstoot. Ga je daarna isoleren, dan heb je die zonnepanelen heus niet opeens voor niks op je dak gelegd. Sterker nog, als je nog eens een warmtepomp laat installeren, wek je de extra stroom die daarvoor nodig is, zelf al (deels) op. De terugverdientijd is met een jaar of 8 ook overzichtelijk. En wat ook mooi is aan zonnepanelen: ze werken ontzettend aanstekelijk. Niet voor niets stijgt het aantal zonne-installaties op particuliere daken explosief. Juist omdat zonnepanelen zo veel zichtbaarder zijn dan isolatie, dragen ze bij aan een brede energiebewustwording. En dan komen de vervolgstappen om energie te bespare vanzelf.

Buurkracht in jouw buurt?

Samen met je medebuurtbewoners isoleren? Of juist zonnepanelen plaatsen? Buurkracht biedt gratis ondersteuning. Doe de postcodecheck om te zien of er al Buurkracht in jouw buurt is of bekijk Buurkracht in vijf stappen voor meer informatie.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?