Zonnepanelen kopen in de planning? Vijf tips om beter te kiezen

01 januari 2017

Het wordt steeds populairder: zelf duurzame zonne-energie opwekken op het eigen dak. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen (ofwel pv-panelen) niet alleen veel goedkoper geworden, ze zijn ook meer gaan opbrengen. Maar wat voor zonnepanelen schaf je aan, hoeveel en bij wie? Met de volgende vijf tips en afwegingen kom je tot een betere keuze. 

Wil je meer? Bekijk hier tips voor het aanschaffen van andere grote energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en cv-ketel. Onderaan dit artikel: een prachtig filmpje over hoe bewoners hun zonnepanelen ervaren.

Buurkracht buurkracht paterswolde032rp
Je kunt zonnepanelen ook samen met je buurtgenoten kopen

1. Is je dak geschikt?

 • Het dak waar je zonnepanelen op wilt installeren, moet stevig genoeg zijn: je legt er behoorlijk wat gewicht op. De meeste daken kunnen dit wel dragen maar als je een oud huis hebt, is het verstandig er een constructeur naar te laten kijken.
 • Zonnepanelen in de schaduw leveren tot twintig procent minder energie op. Ligt je dak onder een boom of naast een hoog gebouw, dan kun je een micro-omvormer overwegen. Daarbij krijgt elk paneel zijn eigen omvormer. Ligt jouw dak helemaal in de schaduw? Dan kun je er misschien beter niet in investeren.
 • Soms zijn er wettelijke beperkingen om zonnepanelen te installeren, bijvoorbeeld bij monumenten of beschermde stads- en dorpsgezichten. Doe daarvoor navraag naar bij je gemeente.

2. Hoeveel zonnepanelen wil je kopen?

 • Je dakoppervlak en je budget zijn bepalende factoren bij de aanschaf van zonnepanelen. Maar let ook op je jaarlijkse verbruik: als je met je zonnepanelen meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, dan mag je leverancier je voor de stroom die je over hebt en ‘teruglevert’ een veel lager tarief terugbetalen. Stem het aantal zonnepanelen dus vooral af op je eigen stroomverbruik.
 • Hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt, hangt ook af van de afmetingen. Het standaardformaat is 165 x 100 cm, maar ook zonnepanelen van 195 x 100 cm en 150 x 100 cm komen veel voor. Grotere zonnepanelen zijn vaak efficiënter.

3. Wat kosten zonnepanelen?

 • Natuurlijk let je op de prijs als je overweegt zonnepanelen te kopen. Maar in plaats van naar de prijs van een zonnepaneel te kijken, kun je je beter richten op de prijs per wattpiek (Wp, dat is de capaciteitseenheid). Een zonnepaneel van 290 Wp levert meer op dan een goedkoper zonnepaneel van 240 Wp, maar kan toch financieel gezien toch een betere keus zijn.
 • Je kunt subsidie op zonnepanelen krijgen, kijk voor meer informatie op energiesubsidiewijzer.nl.
 • Op de aankoop van je zonnepanelen kun je je btw terugkrijgen, meer informatie hierover kun je vinden op btw op zonnepanelen terugvragen.
 • Speciale tip: probeer of je samen met je buren of de hele straat zonnepanelen kunt kopen. Dat is bijna altijd goedkoper en je kunt bovendien met elkaar afspreken welke zonnepanelen je kiest en hoe je ze neerlegt. Zo ziet de straat er ook uniformer uit. Buurkracht kan je kosteloos helpen bij het opzetten van buurtacties. Bekijk hier de vijf stappen en bekijk hier of er al Buurkracht in jouw buurt is.

4. Blauwe of zwarte zonnepanelen? Of andere kleuren?

 • Blauwe zonnepanelen hebben een aluminium rand. Dat vinden mensen vaak minder mooi dan de zwarte pv-panelen die dat niet hebben.
 • Er is ook een technisch verschil: blauwe zonnepanelen bevatten polycellen, terwijl zwarte panelen monocellen bevatten. 
 • De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk.
 • Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper.
 • Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

5. Bij wie koop je je zonnepanelen?

 • Er zijn veel bedrijven die zonnepanelen en zonnecollectoren kunnen installeren. Een zonnecollector is net even anders dan een zonnepaneel, deze zet namelijk zonnewarmte om in warm water en niet in stroom. Beide oplossingen betekenen een besparing op je energiekosten. Als je kiest voor een installateur met het keurmerk Zonnekeur, weet je zeker dat je installatie voldoet aan strenge kwaliteitseisen.
 • Let op garanties, bijvoorbeeld op de zonnepanelen en omvormers zelf, maar ook op het systeem en de installatie. Wees er daarbij alert op van wie je die garanties krijgt: van de installateur, de importeur of de fabrikant?
 • Vergelijken loont: vraag dus altijd offertes op bij meerdere partijen. Behalve de prijs van de zonnepanelen, zijn er ook kosten voor een omvormer, kabels, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie.

Speciale tip 

Vraag het je buurtgenoten. Doe je voordeel met de eigen ervaring van de mensen om je heen. Ze vertellen je meestal graag en precies wat ze is bevallen of juist niet. In Buurkrachtbuurten doen buurtgenoten hun voordeel met samen offertes opvragen, kortingen bedingen en samen inkopen.

Samen zonnepanelen aanschaffen?

Wil je samen met je buurt of dorp actie ondernemen? Dan biedt Buurkracht ondersteuning. Bekijk hier de vijf stappen en bekijk hier of er al Buurkracht in jouw buurt is. Buurkracht is gratis en niet-commercieel.

Meer weten over zonnepanelen?

Wil je meer weten over hoe zonnepanelen werken, de ideale ligging, wat ze opbrengen en of jouw dak geschikt is? Bekijk dan dit artikel: Pluk de zon met zonnepanelen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?