Zonnepanelen- en isolatieactie in voorbereiding in Sinselveld-Oudzuid

05 maart 2018

Bijna 30 inwoners van Sinselveld-Oudzuid trotseerden op 1 maart de barre kou om een avond over energie besparen bij te wonen in ’t Tref. Ruim de helft van hen sloot zich aan bij een van de werkgroepen die acties voor zonnepanelen en isolatie gaan voorbereiden. Meedoen of in elk geval op de hoogte blijven? Meld je dan aan op de buurtpagina.

Buurkracht buurkracht sinselveld 1
Sinselveld-Oudzuid is vol energie aan het besparen. Doe je mee?

De avond had een vol programma. Na een kort welkomstwoord van Marianne Dekkers was het podium voor Jan Linssen van OzzeEnergie, die in zijn eigen buurt Hout-Blerick ook al met Buurkracht aan de slag is. “Jan helpt met zijn onderneming huishoudens naar nul op de meter”, vertelt Paul Klein Tuente van het organiserende buurtteam. “In zijn presentatie ging hij in op de technieken en kosten en legde hij uit hoe hij te werk gaat. En dat je daarvoor niet veel geld op de plank hoeft te hebben liggen. Voor zijn eigen huis heeft hij bijvoorbeeld alle maatregelen gefinancierd met duurzaamheidsleningen. Hij betaalt veel minder aan aflossing en rente dan eerder voor zijn energierekening.”

Knowhow opbouwen

Paul verwacht dat meer buurtgenoten Jan Linssen na deze avond gaan inschakelen. “Hij levert een compleet plaatje. Ook bij mij thuis en bij nog iemand in de buurt is hij nu bezig met een warmtepomp. In onze oude huizen is het nog een hele uitdaging om dat goed voor elkaar te krijgen. Op deze manier willen we daar knowhow over opbouwen.” 

Terugblik op warmtewandeling en enquête

Voor de meeste huishoudens in Sinselveld-Oudzuid is nul op de meter nog ver weg. Paul: “Het is al mooi als huishoudens beginnen met isolatie. Een warmtepomp is misschien niet voor alle huizen in onze buurt mogelijk en het is vaak ook het sluitstuk van een heel traject. Bovendien vraagt nul op de meter om forse investeringen en ziet niet iedereen een lening zitten.” Voor isolatie is alvast behoorlijk wat belangstelling. “Dat bleek ook uit de enquête die we in de buurt hebben gehouden, en uit het animo voor warmtebeelden. Die twee onderwerpen kwamen aan de orde in mijn eigen presentatie. Daarin heb ik natuurlijk ook een aantal warmtebeelden laten zien waaruit zich duidelijk laat aflezen dat er nog veel te verbeteren valt.”

Samenstroom op dreef

De derde presentatie op het programma was van de lokale energiecoöperatie Samenstroom. “Daar ben ik zelf ook actief voor”, vertelt Paul. “Samenstroom is op dit moment bezig met drie projecten die allemaal de revue passeerden. Ten eerste een Energieloket dat mensen met een kleine beurs helpt energie te besparen. Het tweede is een windproject aan de Greenportlane. Daar staan 9 grote windmolens gepland – het besluit daarover was net een avond voor onze bijeenkomst weer uitgesteld – waarvan Samenstroom er ook graag minimaal één wil exploiteren.”  Tegen die tijd kunnen inwoners daar ook in investeren. En het derde is de bewustwording op gang brengen, onder andere via Buurkracht.”

Zelf aan de slag: blijf op de hoogte

Na deze stroom aan informatie was het de beurt aan bewoners zelf: na de pauze gingen ze met elkaar bespreken waar ze tijd en energie in willen steken. “Daar is uitgekomen dat een groep van 10 inwoners aan de slag gaat met isolatie en nog eens 5 met zonnepanelen”, zegt Paul verheugd. “Zij gaan de komende tijd leveranciers benaderen en proberen een mooie aanbieding voor de buurt te regelen. We houden de buurt daarvan op de hoogte, onder andere via onze buurtpagina. Ondertussen zijn ook al heel wat huishoudens in de buurt individueel met energiebesparing aan de slag gegaan. Mooi om te zien dat Buurkracht echt iets losmaakt.”

Sinselveld-Oudzuid

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Sinselveld-Oudzuid