Zonne-energie Kastelenbuurt in beeld

26 maart 2015

Buurkracht 2015 03 24 15.53.11
Het plaatsen van een zonnepaneel wordt gefilmd

Ooit werd Jack Naalden uit de Kastelenbuurt in Oosterhout door de NOS geïnterviewd na een stormramp op Sint Maarten. Hij coördineerde toen de passagiersstromen op het vliegveld, maar kreeg opeens vragen over het hele eiland. Het werd een ongemakkelijk optreden. Over de opnamen voor Ons Huis Verdient Het op 24 maart in over Buurkracht in zijn buurt had hij zich dan ook best nerveus gemaakt. “Maar deze interviews liepen als een zonnetje.”

’s Morgens bij de koffie liepen Jack en de cameraploeg eerst het opnameplan door. Hoe zag het script eruit? Welke shots konden ze maken? “Het idee om bij mij thuis in de kruipruimte de vloerisolatie te filmen viel af. Het is daar veel te laag voor een camera. In plaats daarvan hebben we buiten opnamen gemaakt, met de zonnepanelen op mijn dak op de achtergrond. Mijn schoonvader, die in een werkgroep offertes voor zonnepanelen heeft aangevraagd, was er toevallig ook bij. Die kon ik er mooi bij roepen.”

Interesse voor zonnepanelen breidt zich uit

Vervolgens trok de cameraploeg de wijk in om wat resultaten van Buurkracht vast te leggen. “Sinds we in februari de buurtofferte voor zonnepanelen hebben gepresenteerd, is de leverancier flink aan het werk. Zelfs buiten de buurt doen huishoudens mee. En we merken dat als er op een dak gewerkt wordt, dat ook weer interesse wekt. Er komen altijd automatisch mensen vragen wat dat nou kost en hoe lang het duurt. Daar komen ook weer nieuwe opdrachten uit voort. Het is dus een continu proces.”

Hulp van schoolkinderen

Zelf heeft Jack na zijn huis ook zijn garage vol laten leggen met zonnepanelen. “Met een kantoor aan huis kan ik wel wat extra zonne-energie gebruiken. Ik had het zo georganiseerd dat de leverancier op de draaidag de laatste twee panelen zou installeren. Daar wilde ik zo veel mogelijk kinderen bij hebben. Basisschool De Torenschouw hier in de buurt heeft namelijk zonnepanelen aangeboden gekregen van de leverancier, dankzij een afspraak met Oosterhout Nieuwe Energie. Maar omdat we daar helaas niet konden filmen, hebben we schoolkinderen bij mij thuis uitgenodigd. Ze waren wat terughoudend, maar ik heb er toch nog zo'n acht weten te teckelen. Voor de camera mochten ze de monteurs een handje helpen.”

In één keer goed

Jack werd ook nog gefilmd op het dak van zijn garage en in de woonkamer aan tafel. “Die interviews liepen als een zonnetje, bijna alles stond er in één keer op. Heel anders dan mijn eerdere ervaring op Sint Maarten. Wat we hier in de buurt aan het doen zijn, zit helemaal in mijn systeem. Ik heb uitgelegd waarom we samen besparen, wat we al bereikt hebben, waarom we het belangrijk vinden om ook de school bij onze activiteiten te betrekken en natuurlijk wat we nog van plan zijn. We zijn bijvoorbeeld bezig met een actie voor dubbel glas en in het najaar gaan we waarschijnlijk nog een ronde isoleren. Het ging perfect. Over de uitzending maak ik me geen zorgen.”

De Kastelenbuurt zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 26 april, rond 11.30 uur op RTL4.

Kastelenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Kastelenbuurt