Zonne-energie in de lift

12 juni 2014

Rokjesdag is achter de rug, het zonneseizoen is geopend. Met zonnepanelen profiteer je daar extra van. Geen wonder dat ze steeds populairder worden: het afgelopen jaar verdubbelde het opgestelde vermogen aan zonnepanelen in ons land. Dit liet het CBS eind mei weten. Ruim een derde van de Nederlanders is bovendien bereid zijn vakantiegeld in zonnepanelen te investeren, zegt weer ander onderzoek. Ook in Buurkrachtbuurten kleuren de daken langzaamaan blauw.

Scholen, bedrijven en vooral huishoudens kiezen er steeds vaker voor om de zon voor hun energie te laten werken. In 2013 steeg het opgestelde vermogen van 360 tot 720MW, genoeg om een stad met 50.000 inwoners van stroom te voorzien. Bijna tegelijkertijd met de cijfers van het CBS verscheen er een onderzoek van hier.nu onder 3.000 Nederlanders. Daaruit kwam naar voren dat bijna de helft wel zonnepanelen op het dak zou willen. Het grootste struikelblok: de investering. Maar het vakantiegeld bleek uitkomst te bieden: 37% van de ondervraagden zag er wel wat in om dat in zonnepanelen te steken. Onder jongeren (18-24 jaar) lag dit percentage zelfs boven de 50%.

Dat wordt genieten

Gaat iedereen ook de daad bij het woord voegen nu het vakantiegeld is uitgekeerd? Vast niet iederéén. Maar ook bij Buurkracht zien we dat zonnepanelen erg in trek zijn. Zo zijn in Loosbroek de eerste zonnepanelen al geplaatst, zoals te zien was bij Ons huis verdient het op 31 mei (kijk hier). Diverse andere Buurkrachtbuurten zijn ook al een eind gevorderd met zonnepanelen, zoals Oss, Uden, Elsendorp en Smilde. Dat wordt flink genieten deze zomer. En alle seizoenen daarna ook, want zelfs als het bewolkt is, leveren zonnepanelen nog behoorlijk wat stroom.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?