Zonne-actie doorslaand succes in Geeren-Zuid

02 maart 2018

Huurders en woningeigenaren in het Bredase Geeren-Zuid zijn laaiend enthousiast over het fantastische zonnepanelenaanbod van wooncorporatie AlleeWonen en Tenten Solar. Na de informatiebijeenkomst in buurtcentrum ONS op 28 februari, was er zoveel belangstelling dat het buurtteam bijna inschrijfformulieren te kort kwam. Was je er niet bij, geen nood! Je kunt nog meedoen. Meld je aan via de buurtpagina op buurkracht.nl/geeren-zuid.

Buurkracht zaal
Buurkracht Geeren-Zuid, volop van start! Doe je ook mee?

In de zaal van ONS was de stemming opperbest. Toine Meijvis van het gedreven buurtteam dat de actie met AlleeWonen voor elkaar kreeg, heette iedereen van harte welkom - ook namens zijn medeteamleden Cisca Magarry en Inge Wiersma. Daarna gaf hij het woord aan buurtbegeleider Gert Wagenvoort van Buurkracht. Hij had een taart meegenomen omdat Geeren-Zuid de 250e buurt is die met Buurkracht samenwerkt om energie te besparen. Hij vertelde kort wat Buurkracht voor de bewoners kan betekenen, zoals inzicht geven in hun energieverbruik. Ook zorgt Buurkracht dat een onafhankelijk energieadviseur de besparingsmogelijkheden in de buurt in kaart brengt.

Eerst isoleren

Energieadviseur Marloes Bosman had onderzoek gedaan naar de besparingsmogelijkheden in Geeren-Zuid. Ze had zich daarbij met name gericht op de koopwoningen en een daarvan in het bijzonder. De huurwoningen zijn al goed geïsoleerd. Tijdens de bijeenkomst presenteerde Marloes de resultaten. Omdat veel woningen in de jaren zestig gebouwd zijn, kan met isolatie en isolatieglas nog veel energie bespaard worden. Inge van het buurtteam: “Ze raadde aan om dat eerst te doen, voordat je zonnepanelen neemt. Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken.”

Zwerfvuil opruimen

Voor de pauze wilde het buurtteam ook nog even stil staan bij volgende acties voor de buurt. De afgelopen maand heeft het team een bewonersenquête gehouden om in kaart te brengen wat de wensen en behoeften in de buurt zijn. Inge presenteerde de resultaten. “Wat bewoners prettig vinden is de rust en de ruimte. Minder prettig vinden ze het gebrek aan saamhorigheid en het vele zwerfvuil. Wellicht kunnen we een gezamenlijke schoonmaakactie organiseren, dan slaan we twee vliegen in één klap.”

Taart en actie

In de pauze werd de Buurkrachttaart soldaat gemaakt, waarna de bezoekers weer vol energie klaar zaten voor de tweede helft van de avond. Die stond helemaal in het teken van de zonnepanelenactie. Eerst kreeg Amina, een van de woningeigenaren het woord. Ze heeft al sinds juli 2017 zonnepanelen op haar dak en daar is ze heel blij mee. Inge: “Ze doet zo goed voor het milieu en dankzij de zonnepanelen ging haar energierekening flink omlaag. Een woningeigenaar vroeg of Amina panelen zou aanraden. Daar hoefde ze geen moment over na te denken: jazeker!”

Zelf pakket aanvragen

Inge lichtte toe hoe het zonnepanelenaanbod in elkaar steekt: “Bij wijze van proef wil de woningcorporatie zonnepanelen leggen op 50 woningen. De huurders die dit willen, kunnen de pakketten van 9 zonnepanelen zelf aanvragen. AlleeWonen betaalt de helft van de kosten. De andere helft betaalt de bewoner in de vorm van een verhoging van de servicekosten van € 9,30 per maand gedurende 15 jaar. De opbrengst van de panelen is voor de bewoners. Van de leverancier kregen we te horen dat energierekening minimaal € 25,- per maand omlaag gaat. Per saldo ga je er dus direct op vooruit.” 

Netjes en snel

AlleeWonen sloot voor de actie een deal met zonneleverancier Tenten Solar, waarvan ook woningeigenaren gebruik kunnen maken. Adviseur Bram van Tenten Solar was zelf aanwezig om te vertellen over het huurderspakket. Inge: “Huurders krijgen zwarte panelen. Bram vertelde wat bij de plaatsing komt kijken. Hij liet zien waar het bedrijf de omvormers plaatst en hoe de leidingen door de woning worden getrokken. Je krijgt ook een groep erbij in je meterkast.”

Buurkracht taart
Geeren-Zuid is de 250ste Buurkrachtbuurt. Daar hoort taart bij.
Buurkracht cheque
Samen met de buurt een diner. Je hoort nog wanneer!

Eigen ervaring

Ciska van het buurtteam kreeg als eerste huurder zonnepanelen op haar woning aan de Lieven de Keylaan. Inge: “Ze is er superblij mee en haar enthousiasme werkte heel aanstekelijk. Uit eigen ervaring kon ze vertellen dat het team van Tenten Solar netjes en snel werkt, en dat je er nauwelijks rommel van hebt. De klus was binnen een dag klaar. Ze was vooral heel opgetogen over de energiemeter die ze op een zonnige dag letterlijk achteruit zag lopen.”

Samen Buurtdineren

Tot slot zorgde Gert Wagenvoort voor een mooie uitsmijter. Als 250ste-buurt verdient Geeren-Zuid niet alleen een taart, maar ook een buurtdiner-cheque. Iedereen zich aanmeldt op de buurtpagina krijgt dan een uitnodiging voor een gezamenlijk diner in Ons. Ook had Gert ledlampen voor alle bezoekers bij zich. Inge: “Het buurtdiner als afsluiter van de schoonmaakactie op een warme lentedag?”

Op de buurtpagina vind je alle acties

Toen iedereen na lang napraten naar huis was, hadden 20 huurders zich al aangemeld voor een pakket. Wil je ook zonnepanelen op je dak, ga dan naar de buurtpagina. Hier vind je de huurdersactie en de woningeigenarenactie. Ben je niet handig met computers, dan kun je ook bellen met Inge Wiersma via AlleeWonen via 088-2552000. Zij kan je ook helpen met aanmelden op de buurtpagina voor het Buurtdiner.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?