Zon vindt Drent in Nieuw-Roden

02 juli 2015

Toeval of niet: op 30 juni, toen in Nieuw-Roden de bijeenkomst Zon zoekt Drent plaatsvond, zorgde de zon voor een lange, zwoele zomeravond. Toch kozen ruim honderd bewoners van het dorp ervoor de barbecue niet aan te steken, maar zich te laten informeren over zonnepanelen in gemeenschapshuis NijRoon.

“De zaal puilde uit met al die mensen en de temperatuur liep er snel op”, vertelt Klaas Dolsma van het buurtteam. “We hebben de groep daarom al snel opgedeeld, zodat één helft alvast rond kon kijken op de informatiemarkt terwijl de andere helft bleef zitten. Dat was eigenlijk wel handig ook, want daardoor hadden de leveranciers en andere partijen die met een standje in de hal stonden, ook meer tijd voor geïnteresseerden.”

Zonnelening heropend

De stemming zat er inmiddels goed in, want wethouder Kosters had de bijeenkomst al voor de splitsing geopend met goed nieuws: de voordelige zonnelening die de gemeente eerder dit jaar had opgedoekt, kan weer worden afgesloten. De gemeente heeft hiervoor weer een nieuw bedrag vrijgemaakt. Inwoners van de gemeente kunnen hierdoor tegen 0,5% rente een lening afsluiten voor zonnepanelen.

Voorlichting van Drents Energieloket

In plaats van één presentatie voor één groep hield Richard Ton van het Drents Energieloket zijn presentatie vervolgens twee keer achter elkaar. “Hij wees bezoekers er bijvoorbeeld op dat ze op zonnekaart.nl kunnen opzoeken of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. En hij gaf nader toelichting op de zonnelening die zojuist door de wethouder heropend verklaard was. Uit de zaal kwamen ook flink wat vragen, bijvoorbeeld over de opslagmogelijkheden voor de opgewekte energie.”

Veel aanloop bij leveranciers

Ook de standhouders op de informatiemarkt kregen behoorlijk veel belangstelling. Behalve een aantal van de partijen die samenwerken in Energiek Nieuw-Roden – ECNoordseveld, Platform Duurzaam Noordenveld, Buurkracht, Natuur en Milieufederatie Drenthe, het Drents Energieloket, de gemeente en Dorpsbelangen Nieuw-Roden waren dat vooral leveranciers van zonnepanelen. Klaas: “Zij gaven allerhande tips over bijvoorbeeld btw-teruggave en het onderhoud van zonnepanelen. Hoeveel offerteaanvragen ze hebben gekregen, durf ik niet in te schatten, maar ik heb ze wel namen zien noteren.”

Gezamenlijke inkoopactie

Klaas is positief verrast over het animo op de bijeenkomst. “We hadden van tevoren zo’n 85 aanmeldingen gekregen, dat vond ik al veel. En er kwamen er nog meer. De zon heeft Drenthe duidelijk al gevonden. Nu maar hopen dat er ook veel mensen voor zonnepanelen kiezen. In elk geval gaan we nog proberen een collectieve inkoopactie op te zetten en die via buurkracht.nl/nieuw-roden onder de aandacht te brengen. Zodat mensen daar ook nog op kunnen inschrijven. En in het najaar gaan we aan de slag met een vervolgactie: besparen en isoleren. De bijeenkomst daarvoor staat alvast gepland op 29 oktober.”

Nieuw-Roden en omgeving

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nieuw-Roden en omgeving