Zon aan het werk in Albano

17 februari 2016

Onlangs deed Ivo de Jong uit Albano in Oudenbosch mee met de zonnepanelenactie in zijn buurt. Sinds januari liggen er zonnepannelen op zijn dak. Nu nog wachten op mooi weer.

Buurkracht img 4348
Zonnepanelenactie in Albano een succes

“Mijn vrouw en ik wonen pas sinds juni in Albano”, vertelt Ivo. “Toen we kennismaakten met de buren, vertelden we dat we graag zonnepanelen wilden. De verbouwingskosten waren meegevallen en mijn vrouw en ik hadden besloten om het bedrag dat over was te investeren in de toekomst. Met de zonne-energie kunnen we onze maandlasten omlaag brengen en we doen meteen iets goeds voor het milieu.” Toen hij zijn plannen aan zijn nieuwe buren vertelde, maakten ze hem attent op Buurkracht. “Ik heb me direct aangemeld.”

Zwarte panelen

Aanvankelijk waren er vijf geïnteresseerden voor zonnepanelen, onder wie ook Wil van Bergenhenegouwen van het buurtteam. “Hij had al zonnepanelen, maar wilde er meer. We konden zijn kennis goed gebruiken. Samen met hem hebben we onze wensen op een rij gezet. We wilden panelen met een zo hoog mogelijk rendement. Die bij voorkeur met haken te bevestigen waren in plaats van plat op het dak. Dat is steviger. Ook wilden we zo lang mogelijk garantie op de panelen en de omvormer. En we wilden allemaal zwarte panelen en geen blauwe. Omdat we dat mooier vinden.”

Alsnog aanhaken kan

Alle vijf vroegen ze offertes aan bij installateurs uit de omgeving. Bink Solar uit Zundert kwam als beste uit de bus. Ivo: “Bink Solar is een groot en gespecialiseerd bedrijf, dat wekt vertrouwen. En Bink had een heel scherpe prijs. Scherper nog dan de prijzen mét korting die andere bedrijven boden. Als je bedenkt dat je de btw ook nog kunt terugkrijgt, valt de investering eigenlijk erg mee.” Op een informatieavond speciaal over de zonnepanelenactie kwamen tien huishoudens af. Bij negen van hen zijn begin januari panelen geïnstalleerd. De actie loopt nog steeds; buurtgenoten die alsnog willen aanhaken, kunnen voor meer informatie terecht op www.buurkracht.nl/albano.

Pure winst

Ivo wilde zijn panelen het liefst op het dak op het zuidwesten hebben om zo veel mogelijk van de zon te profiteren. “Maar dat bleek lastig met de dakkapel aan die kant. Nu hebben we vijf panelen op het oosten die de ochtendzon vangen en zes op het zuidwesten. De panelen gaan twintig jaar mee. De verwachting is dat we die panelen in acht jaar terugverdienen. Daarna is elke zonnestraal pure winst.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?