Zomerse tips van onze experts

08 augustus 2014

Energie besparen in de zomer? Je gebruikt al nauwelijks gas, dat scheelt. Maar er is meer winst te halen. Drie ‘correspondenten’ van Buurkracht in het land geven hun persoonlijke zomerbespaartip.

Ga op ontdekkingsreis

In de grafieken van je energieverbruik op buurkracht.nl zie je vaak een grillig verloop over de dag. Vraag jezelf af of je dit patroon kunt verklaren. En ga dan op ontdekking: waar komen de raadselachtige pieken en dalen vandaan? In Oss hebben we daar een heel spel van gemaakt. Met energiemeters sporen we de groot- en sluipverbruikers op. Zo kwamen wij er bijvoorbeeld achter:

  • dat een douchebeurt bij ons zo’n € 0,20 kost aan gasverbruik, terwijl de buren - die in bad gaan - per badbeurt € 0,75 kwijt zijn;
  • dat het opladen van een iPad 1,1 eurocent kost en van een iPhone5 0,2 eurocent;
  • dat je een bonte was op 60 graden voor € 0,25 draait, terwijl dit op 30 graden maar € 0,10 is. Een volle was in de droger kost je tussen de € 0,50 en € 1,00.

Kortom: ontdek waar je energie (en geld) naartoe stroomt. Per apparaat. Per beurt. Vergelijk dit met de buren en maak dan een bewuste keuze of je dit geld er ook echt voor wilt uitgeven.
Jaap Pannekoek, initiatiefnemer Buurkracht in Oss

Verantwoord barbecueën

Heerlijk met warm weer, een zomerse barbecue. Alleen jammer dat grillen in de buitenlucht broeikasgassen oplevert en dus slecht is voor het milieu. Pak het daarom slim aan en ga efficiënt om met de brandstof door voor een niet al te grote barbecue te kiezen. Ook met wat je op de barbecue legt, kun je verantwoorde keuzes maken: neem vlees(vervangers) en vis die het milieu minder belasten.
Marlon Mintjes, Milieu Centraal

Vloerverwarming aan de schakelaar

Een van de grootste verborgen stroomvreters is de circulatiepomp van de vloerverwarming. Die hebben steeds meer mensen in huis, soms wel twee of drie. Zo’n pomp draait zeven dagen per week, 24 uur per dag. Zelfs met dit warme weer staat hij onnodig energie te slurpen. Een pomp van 90 watt verbruikt wel € 155,- per jaar aan stroom. Maar daar kun je wat aan doen. De oplossing is een eenmalige investering van € 70,- tot € 95,- in een automatische pompschakelaar. Die schakelt de pomp automatisch in als er warmte nodig is en zet hem weer uit als het warm genoeg is. Je besparing: meer dan €100,- per jaar.
John van Krieken, initiatiefnemer Buurkracht in Loosbroek

Meer bespaartips? Kijk bij Doen en laten en Kleine aanpassingen.

Jouw eigen bespaartip op buurkracht.nl?

Heb jij ook een goede, leuke of verrassende bespaartip? Deel ‘m hieronder! Vergeet niet om je eigen Twitter- of Facebooknaam erbij te zetten als je die hebt.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?