Zomerlicht op zonnebuurten

13 juli 2015

Vlak voor de zomervakantie stonden er nog heel wat buurt- en dorpsbijeenkomsten gepland. Op drie avonden in juni stond zonne-energie centraal: in Nieuw-Dordrecht, Handel en Nieuw-Roden. En het lijkt erop dat heel wat huishoudens nog snel toeslaan.

Buurkracht  mg 8893 klein nieuw roden
Nieuw-Roden

Vijftien offertes in Nieuw-Dordrecht

Na een succesvolle isolatieactie begin dit jaar opende in Nieuw-Dordrecht op 17 juni het loket voor zonnepanelen. Initiatiefnemer Herman Reurink: “We hebben gekozen voor BongoSolar, een leverancier uit Apeldoorn. Het leuke is dat die overal in het land samenwerkt met regionale installateurs die aan hun eisen vvoldoen. Zo stimuleren we met deze partij ook meteen de lokale economie.” Als er tien of meer huishoudens meedoen, geeft BongoSolar een aantrekkelijke korting. En zoals het er nu naar uitziet, zou dat zomaar kunnen gebeuren: de eerste vijftien offerteaanvragen waren al een dag na de bijeenkomst binnen.

Handel in zonnepanelen

Toen Bert Visser en zijn vrouw in hun buurt gingen polsen of er belangstelling was voor energie besparen, bleken verschillende bewoners zich al aan het oriënteren te zijn op zonnepanelen. Waarom dan niet meteen een actie in gang zetten voor het hele dorp, redeneerden ze. Verschillende offertes werden naast elkaar gelegd en vergeleken op onder meer prijs, kwaliteit en garanties. De voor de gelegenheid opgerichte werkgroep selecteerde de leverancier, Hendriks Installatietechniek uit Gemert, die op 24 juni zijn aanbod presenteerde. Erik Verhoeven van het buurtteam: “Ik had sterk de indruk dat veel mensen in de zaal zich al eerder in zonnepanelen verdiept hadden, zo veel goede vragen werden er gesteld. Dat is een gunstig teken.”

Zon vindt Drent in Nieuw-Roden

Toeval of niet: op 30 juni, toen in Nieuw-Roden de bijeenkomst Zon zoekt Drent plaatsvond, zorgde de zon voor een lange, zwoele zomeravond. Toch kozen ruim honderd bewoners van het dorp ervoor om niet de barbecue aan te steken, maar zich te laten informeren over zonnepanelen in gemeenschapshuis NijRoon. Daar presenteerden verschillende leveranciers van zonnepanelen hun waar op de energiemarkt. Zij konden heel wat namen noteren van geïnteresseerde dorpsbewoners. Buurtteamlid Klaas Dolsma: “De zon heeft Drenthe duidelijk al gevonden. Nu maar hopen dat veel mensen ook echt voor zonnepanelen kiezen. Ze kunnen er in elk geval een heel goedkope lening voor krijgen van de gemeente.”

Nieuw-Dordrecht

Nieuw-Roden en omgeving

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nieuw-Dordrecht

Nieuw-Roden en omgeving