Zomerijsjes makkelijk verdiend

07 juli 2014

Zo. Vakantietijd. Straks trek je de deur achter je dicht en ben je een paar weken weg. Lekker genieten, de boel de boel. En zelfs als je niet thuis bent, kun je nog besparen op je energierekening. Dat scheelt je al snel een paar extra biertjes op een terras of ijsjes aan het strand.

Het vakantiebespaarrecept is makkelijk:

  • Loop voor je vertrek het hele huis door en trek alle opladers en stekkers van apparaten die je toch niet gaat gebruiken, uit het stopcontact. Dat voorkomt sluipverbruik. Denk vooral ook aan de keukenkastboiler, dat levert je al snel een paar euro per week op.
  • Grote energieslurpers zijn de koelkast en de vriezer. Als het je lukt om die leeg te eten voordat je op vakantie gaat, kun je ook die tijdens je vakantie uitzetten. Het is dan wel handig om de vriezer een dag voor je vertrek te ontdooien. En zet de deur van de koelkast en de vriezer op een kier als de stekker eruit is; zo voorkom je schimmelvorming.
  • Wil je dat er tijdens je reis ’s avonds licht brandt in huis zodat inbrekers denken dat je thuis bent? Gebruik dan een tijdschakelaar en spaar- of ledlampen.


Handel nu, bespaar later

Blijf je deze zomer thuis? Dan kun je het moment aangrijpen om een paar klusjes op te pakken. Naden en kieren dichten met tochtstrips bijvoorbeeld, voordat de kou straks weer de woonkamer binnendringt. Of neem meteen een grotere maatregel onder handen, zoals vloer-, spouwmuur- of dakisolatie. Nu kun je nog profiteren van het voordelige btw-tarief van 6% op de uitvoering van energiebesparende maatregelen. De meeste isolatiebedrijven hebben juist in deze periode nog wel tijd. En zodra de zomer voorbij is, ga je wat je nu investeert alweer terugverdienen via je energierekening.

Interesse in meer bespaartips? Kijk bij Doen en laten, Kleine aanpassingen en Maatregelen.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?