Zo houd je je energie-initiatief springlevend

09 mei 2018

Dat samen energie besparen werkt, bewijzen inmiddels bijna 300 Buurkrachtbuurten elke dag. Wel vragen veel buurtteams zich af: hoe houden we de aandacht na één of twee buurtacties vast? Een team dat daarin uitstekend slaagt, is Energiek Elsendorp. Onder aanvoering van deze club staat verduurzaming in Elsendorp al 5 jaar permanent op de agenda. Als het dorp in dit tempo doorgaat, kan het doel om in 2040 energieneutraal te zijn, misschien wel 5 jaar naar voren. Hoe dóén ze dat toch?

Buurkracht buurkracht elsendorp
Elsendorp bespaart doorrrrr!

De ingrediënten die het ‘m doen, zijn ondernemerschap, doelgerichtheid, gemeenschapszin en een dosis creativiteit, denkt Henrie van Summeren. Hij is, al sinds Elsendorp zich in 2013 als een van de allereerste Buurkrachtbuurten aansloot, drijvende kracht achter de verduurzaming van zijn dorp. Met Energiek Elsendorp laat hij geen mogelijkheid onbenut om energiebesparing over het voetlicht te brengen.

Actie na actie

Zo schakelt Energiek Elsendorp actie aan actie. Momenteel lopen er zes, voor zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboilers, hr-ketels en dubbel glas. En niet voor het eerst. Daarnaast organiseert het team met enige regelmaat kleine acties, zoals een rondgang met de warmtecamera, energieslurpers speuren of een zonnepanelenschoonmaakactie. “De kracht zit in de herhaling”, zegt Henrie. “Er haken nog steeds mensen aan.”

Tweede zonnedak op komst

Vorig jaar werd in Elsendorp een dorpscoöperatie in het leven geroepen, zodat ook de postcoderoos binnen handbereik kwam. Het team liet er geen gras over groeien en de Elsendorpers ook niet: het eerste collectieve zonnedak was in twee weken uitverkocht. Henrie: “We hebben alweer een paar daken op het oog voor een tweede project. Zodra we een dak gevonden hebben waarvan we zeker weten dat het geschikt is, met een sluitend businessplan, horen bewoners daar meer over.”

Het begint bij de jeugd

Ook bij kindcentrum De Dompelaar heeft het team voet aan de grond. Henrie: “Energiebewustzijn begint bij de jeugd. En als het je lukt om kinderen voor energiebesparing te interesseren, gaan ze daar thuis over praten. Zo breng je in het hele gezin iets teweeg. Daarom richten we ons ook op kinderen. In De Dompelaar brengen we bijvoorbeeld op de Dag van de Duurzaamheid energiebesparing onder de aandacht. Of als we op een ander thema op school kunnen inhaken, zoals bij de afsluiting van het lesblok techniek.

Gouden tip voor teams in het land

De kracht mag dan in de herhaling zitten, Energiek Elsendorp houdt ook van afwisseling. “Je kunt je boodschap elke keer anders brengen. Bij onze recente bijeenkomst kozen we weer een nieuwe opzet: vijf leveranciers mochten elk een korte pitch houden over wat ze te bieden hebben, hoe ze te werk gaan en wat ze voor Elsendorp kunnen betekenen. Zonder vragen. Die konden bezoekers na de pauze persoonlijk stellen, bij standjes die de leveranciers hadden ingericht. Dat werkte top. Mensen zitten niet te wachten op ellenlange verhalen, ze willen snel goede informatie en dan gericht op hun eigen doel af. Dat is op deze manier goed gelukt; zeker een aanrader voor andere Buurkrachtbuurten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?