Zó haal je het beste uit je buurtteam

02 februari 2018

Katsjing! De 250ste Buurkrachtbuurt is een feit. In al die buurten en dorpen is een enthousiast team opgestaan om aan de slag te gaan met verduurzaming in de eigen omgeving. En het ziet ernaar uit dat er nog heel wat gaan volgen. Tips om de succeskansen van je team te vergroten.

Buurkracht meerhoven2
Haal het beste uit de buurt

1.     Maak werk van een mix van kwaliteiten in je team

Met een gevarieerd team waarin verschillende talenten verenigd zijn, kan iedereen een bijdrage leveren die bij hem of haar past en spreek je meer mensen in de buurt aan. Iemand die technisch onderlegd is, kan bijvoorbeeld veel nuttige kennis en ervaring delen. Een ondernemend type, dat goed kan organiseren, analyseren en beslissingen nemen, is ook onmisbaar. En vergeet de verbindende kracht niet: je team heeft iemand nodig die het leuk vindt om contacten te leggen en mensen bij elkaar te brengen.

2.     Zoek teamleden die verspreid over de buurt wonen

Zo kan iedereen in z’n eigen deel van de buurt als aanspreekpunt optreden. Een oproepje op Facebook, Nextdoor of een andere buurtapp kan wonderen doen. 

3.     Enthousiasme werkt aanstekelijk

Vraag mensen voor je team die al goede ervaringen hebben met energiebesparing of andere buurtactiviteiten. Bel bijvoorbeeld eens aan bij iemand die al zonnepanelen op het dak heeft liggen. Of zoek eens wat buurtgenoten op social media op. Je weet nooit wat voor onvermoede interesses en kwaliteiten je daar tegenkomt. 

4.     Zorg voor plezier en bier

Het is belangrijk dat je het gezellig hebt samen. Dat hoeft niet met bier, het kan ook een pot koffie en speculaasjes zijn. Maar in de ambitie om de omgeving te verduurzamen, wordt de mensenkant soms bijna vergeten. Terwijl die juist de motor is om vol te houden. Je hoeft niet meteen concreet resultaat te halen; is al veel waard als je gewoon informatie verstrekt en mensen bereikt. Door daar ook van te genieten en er gezelligheid in te brengen, kom je samen verder.

5.     Blijf vernieuwen en verversen

Ook als je als team goed op elkaar ingespeeld bent, kan het geen kwaad om steeds nieuwe mensen uit te nodigen. Die kunnen ook weer met nieuwe, frisse ideeën komen waar je nog niet eerder aan gedacht had. En je vindt ze overal: bijvoorbeeld via social media, op het schoolplein, de dorpsraad of buurtvereniging of via de gemeente.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?