Zo bespaart Nico € 1.300,- op zijn energierekening

19 juli 2016

Toen Nico ten Boekel vier jaar geleden met vrouw en zuster in het Drentse Vledderveen kwam wonen, schrok hij behoorlijk van de energielasten: die lagen op € 375,- per maand. Dat is nu wel even anders!

Buurkracht 20160130 ju4a2903 klein
Actief met energie besparen in Vledderveen

“Ons huis is groot, maar zelfs voor een woning van deze afmetingen was de energierekening absurd hoog”, vertelt Nico. “Daar wilde ik zo snel mogelijk wat aan doen. Ik heb daarom meteen online een flinke duurzaamheidslening aangevraagd én gekregen. Die heb ik in één keer geïnvesteerd in een zonneboiler, 14 zonnepanelen van 3600 watt, een nieuwe cv-installatie en spouwmuurisolatie. Daarmee is de maandelijkse energierekening met € 225,- gedaald naar € 150,-. Veel meer dan ik aan rente en aflossing betaal, dat is een simpel rekensommetje. We houden nu € 1.300,- per jaar over. Ik snap dan ook niet dat zo veel mensen die mogelijkheden laten liggen. Dan ben je een dief van je eigen portemonnee.”

Smaak te pakken

In eerste instantie ging het Nico vooral om geld besparen. “Inmiddels ben ik steeds meer het belang in gaan zien van de CO2-besparing die een lager energieverbruik óók oplevert. Ik zou graag nog meer maatregelen nemen. Helaas is vloerisolatie voor mij geen optie: we hebben geen kruipruimte. Het dak was al geïsoleerd dus daar is ook niet veel meer te halen. Wel stappen we gaandeweg over op ledverlichting. En nieuw dubbel glas zou nog wel een keer kunnen; als dat een Buurkrachtactie wordt in Vledderveen, ben ik zeker geïnteresseerd.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?