Zin in zonnepanelen en meer

18 juni 2014

Het dorpshuis van Gasselternijveenschemond vormde op 17 juni het decor van de eerste buurtbijeenkomst over Buurkracht in het dorp. Het veertienkoppige Dorps Energie Team zorgde al voor heel wat zaalvulling, en daarnaast maakten behoorlijk wat dorpsgenoten hun opwachting. Voor een avond die iets anders verliep dan gepland …

In Gasselternijveenschemond is het Dorps Energie Team al langer bezig met besparingsacties, onder meer ook in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Drenthe. In zijn openingswoord vatte Egbert Huiting het allemaal nog even samen: wie zijn we, wat hebben we al gedaan en wat willen we nog? Om de besparingskansen in het dorp in kaart te brengen, had Dirk-Jan Knoester, energieadviseur van Kies Groen Licht, een woning onder de loep genomen en een scan van de buurt gemaakt. Maar onderweg naar de bijeenkomst was hij verzeild geraakt in een verkeersongeluk, zodat hij zijn bevindingen niet zelf kon presenteren. De auto was total loss, gelukkig kwam Dirk-Jan met de schrik vrij.

Wethouder ontvangt Dorps Energie Plan

Ondanks de afwezigheid van Dirk-Jan kreeg het publiek alle informatie waar ze voor kwamen. Zo lichtte Marjan Hendriks de rol van Buurkracht toe en Christiaan Teule die van de Natuur en Milieufederatie. Hij nam bovendien de presentatie van Dirk-Jan op zich. Bijzonder aan de avond was verder dat hier ook officieel het eerste exemplaar van het Dorps Energie Plan werd gepresenteerd. Egbert Huiting: “We hadden studenten van het Van Hall Instituut opdracht gegeven om op onderzoek uit te gaan in het dorp en vast te stellen welke vijf projecten we het eerst zouden moeten oppakken om onze doelstellingen te bereiken. Daar is het Dorps Energie Plan uitgerold, een heel boek. Het eerste exemplaar hebben we tijdens de buurtbijeenkomst overhandigd aan wethouder Henk Heijerman.”

Laaghangend fruit en zonnepanelen favoriet

In het Dorps Energie Plan hebben de studenten verschillende scenario’s uitgewerkt. Want wat de top 5 van maatregelen wordt, hangt eigenlijk maar net af van wat je belangrijk vindt: veel geld besparen, meer comfort, eerst de makkelijkste maatregelen uitvoeren, of misschien gewoon wat de meeste mensen graag willen. Voor de gelegenheid hadden de studenten verschillende modellen in de zaal opgehangen, waarop bezoekers met gele stickers konden aangeven welke aanpak hun het meeste aansprak. Egbert: “Vooral het aanpakken van laaghangend fruit kreeg veel stemmen, en ik leid uit de resultaten ook wel af dat veel mensen open staan voor zonnepanelen. Hier kunnen we mee verder!”

 

Nijveenschemond

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nijveenschemond