Zijn er nog energiesubsidies in 2018?

19 augustus 2018

Ook in 2018 is er subsidie beschikbaar voor de investering in duurzame warmte. Dat betekent dat je geld terug kunt krijgen bij de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel. Hoe werkt dat en welke subsidies zijn er nog meer?

Buurkracht subsidies
De overheid beloont investeringen in duurzame warmte

Hoeveel subsidie kun je krijgen voor de opwek van duurzame warmte?

Voor 2018 is de subsidiepot van de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) gevuld met 100 miljoen euro. Daar kunnen flink wat aanvragen mee gehonoreerd worden. Het bedrag dat jij terugkrijgt op je aankoop, hangt af van verschillende factoren. Per apparaat kun je uitgaan van deze richtlijnen:

-       Warmtepomp, hybride of volledig elektrisch – het subsidiebedrag hangt af van type en vermogen, en varieert van € 1.300,- tot € 3.400,-.

-       Zonneboiler – de hoogte van de subsidie hangt af van de omvang van het apparaat. Zo kom je voor een zonneboiler voor een huishouden van vier personen uit op € 1.100,-.

-       Pelletkachel – voor een losse kachel kun je € 500,- terugkrijgen; voor een pelletkachel-cv, die in je verwarmingssysteem geïntegreerd kan worden, € 1.400,-.

-       Biomassaketel – het subsidiebedrag begint bij € 2.500,-.

Hoe vraag je subsidie aan?

1.     Begin met de voorwaarden zorgvuldig te lezen. Zo heb je een geldig Burgerservicenummer (BSN) nodig. Een subsidie kun je overigens ook na plaatsing aanvragen.

2.     Controleer of het apparaat van jouw keuze op de lijst staat van warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels die in aanmerking komen voor subsidie.

3.     Zorg voor een betaalbewijs op jouw naam.

4.     Laat het apparaat door een erkende vakman installeren – sinds 1 januari is dit een voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidie.

5.     Binnen zes maanden na plaatsing kun je subsidie aanvragen via de website van RVO.

Is er in 2018 ook subsidie beschikbaar voor isolatie?

Voor particuliere woningeigenaren is de subsidiepot voor isolatiemaatregelen helaas leeg en deze wordt voorlopig ook niet meer bijgevuld. Alleen voor verenigingen van eigenaren (VvE’s) is er nog subsidiegeld beschikbaar; VvE’s kunnen subsidie krijgen als de leden gezamenlijk twee of meer isolatiemaatregelen nemen. Anders dan de ISDE moet je deze subsidie aanvragen voordat je de maatregelen laat uitvoeren. VvE’s kunnen behalve voor de uitvoering van maatregelen ook subsidie krijgen voor deskundig energieadvies en procesbegeleiding – dus voor het voortraject om samen tot ingrepen te komen. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces vind je hier.

Hoe zit het met zonnepanelen?

Voor zonnepanelen loopt op dit moment geen landelijke subsidieregeling. Regionaal en lokaal zijn hier en daar nog wel subsidies te krijgen. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl of dit in jouw gemeente of regio zo is. In elk geval kun je na de aanschaf van zonnepanelen je btw terugvragen van de Belastingdienst – ook dát kan flink schelen op je investering. Sommige leveranciers van zonnepanelen regelen dat kosteloos voor je. Zo niet, dan kun je dat ook eenvoudig zelf doen. Meer hierover lees je hier.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?