Zelf een buslijn opzetten in je dorp. Hoe doe je dat?

29 november 2017

Veel kleine kernen lopen aan tegen vergrijzing, krimp en voorzieningen die niet meer overeind te houden zijn. Maar het mooie is dat inwoners vaak niet bij de pakken neerzetten, maar zelf het heft in handen nemen. Zo zijn inwoners van het Overijsselse Vilsteren erin geslaagd een eigen buslijn op te zetten die hun dorp verbindt met Dalfsen en Ommen. Die buurtbus runnen ze helemaal zelf. Hoe hebben ze dat gefixt?

Buurkracht vilsteren
De bus rijdt weer in Vilsteren

Vilsteren telt, inclusief het buitengebied, ca 600 inwoners. Sinds 2001 reed er geen bus meer door het dorp. “Tijdens een succesvolle bijeenkomst van het plaatselijk belang een paar jaar terug ontstond het idee om ons dorp samen te verduurzamen”, vertelt Rinie Henning. “Dat zagen we breder dan alleen energie; we hebben bijvoorbeeld ook werkgroepen gevormd rondom zorg, mobiliteit en voeding. Ik ben ook raadslid van de gemeente Ommen en daar was een buurtbus weleens als optie voorbij gekomen. Daarin zag ik een kans om de mobiliteit van inwoners te vergroten en toeristen naar Vilsteren te trekken, dus ik heb voorgesteld dit idee verder uit te werken. Zo is het begonnen.”

Voortvarend uit de startblokken

De werkgroep kwam voortvarend uit de startblokken. De leden dachten na over de route die het busje – met ruimte voor 8 passagiers – zou kunnen rijden en wie ze ermee wilden bereiken. Ze gingen te rade bij de buurtbusvereniging van het naburige Beerzerveld: waar moet je aan denken? En ze voerden overleg met de gemeente Ommen, Dalfsen en de provincie Overijssel die als opdrachtgever van vervoersbedrijf Syntus bij het project betrokken is. “Toen die het zagen zitten en zich bereid toonden financiële hulp te bieden om op te starten, zijn we ook met Syntus om de tafel gegaan. Dit bedrijf levert de buurtbus, maar voor de rest moeten we het helemaal zelf zien te rooien.”

Blocnote op schoot

Om de bus ook daadwerkelijk te laten rijden, waren er veertig vrijwillige chauffeurs nodig om ieder elke veertien dagen drie uur achter het stuur te kruipen. “Dat liep prima”, zegt Rinie. “Redelijk snel hadden we ze bij elkaar. Ze hebben allemaal een medische keuring en een training doorlopen en ondertussen hebben wij een vereniging met een bestuur opgericht. En de route en dienstregeling verder uitgestippeld. We wilden de bus mooi laten aansluiten op de treinen in Dalfsen én in Ommen, maar bijvoorbeeld ook het buitengebied van Vilsteren meenemen. In  een busje van Syntus zijn we proefritten gaan maken, met een blocnote op schoot: klopten de tijden die we hadden berekend? Hebben we de haltes op de juiste plekken bedacht?”

Van folders tot sponsors

Aan alles werd gedacht. Er werden folders gedrukt, er ging een website de lucht in en het bestuur werkte aan de pr. “We hebben er zelfs voor gezorgd dat alle chauffeurs een jack kregen met het logo van Buurtbus Vilsteren erop. Daar was geen budget voor, maar we hebben er sponsors voor gevonden. En zo maakte de buurtbus op 3 april van dit jaar z’n allereerste rit. Eén inwoner plant de chauffeurs in en een echtpaar uit het dorp maakt elke week de bus schoon. Zo hebben we in no time ons eigen openbaarvervoersbedrijfje opgezet.”

Twee jaar om te groeien

De buurtbusvereniging heeft van de twee gemeentes en de provincie 2 jaar de tijd gekregen om zich verder te ontwikkelen. “Daar zijn we hard mee bezig: hoe maken we de buurtbus voor zo veel mogelijk mensen aantrekkelijk? Zo praten we met campings, restaurants,  zorginstellingen, artsen en apothekers, : of ze mensen kunnen wijzen op de buurtbus. En met het Vechtdalcollege in Ommen: of het bezwaarlijk is als leerlingen uit Vilsteren die met de buurtbus komen, iets te laat zijn voor de eerste les. Daar maakt de school geen probleem van en dat biedt weer kansen voor ons. Zo gaat stap voor stap de buurtbus meer leven. We zijn apetrots en vieren elke nieuwe passagier. Het is zo leuk om hier samen met mensen die vooruit willen en durven kijken, energie in te stoppen! Dat geeft ook veel energie.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?