ZEEBOEI trekt aandacht met zeeboei

17 maart 2015

Buurkracht 2015 03 10 10.18.56
De zeeboek voordat hij ter water ging

Midden in de vijver van het Van Brakelplein in Groningen ligt sinds dinsdag 10 maart een joekel van een zeeboei met de oproep ‘Samen energie besparen’. Daar keurig neergelegd door het buurtteam dat in deze buurt Buurkracht van de grond tilt. Een cameraploeg van Ons Huis Verdient Het legde het allemaal vast.

Al vroeg in de ochtend kwamen de mannen van het buurtteam bij elkaar om de cameraploeg te verwelkomen en het programma door te spreken. Met als hoogtepunt de tewaterlating van de enorme oranje zeeboei. Die taak nam Jeroen Meijer op zich, peddelend in een witte roeiboot onder een stralend blauwe hemel. “Jeroen heeft met een jacht de wereld rondgevaren.”, vertelt zijn buurtteamgenoot Peter Oterdoom. “Hij was duidelijk geroutineerd. De zeeboei ligt mooi in het midden, ik hoop dat hij zijn werk doet.”

Aandachttrekker

De zeeboei is een ludieke verwijzing naar ZEEBOEI, zoals het buurtteam zijn plannen heeft gedoopt. Een afkorting van Zeeheldenbuurt Eigen Energie Besparings- en opwekkingsinitiatief. De boei springt behoorlijk in het oog en vestigt zo de aandacht op samen energie besparen in de buurt. Om die oproep kracht bij te zetten, verspreidde het buurtteam ook flyers in de buurt, met een uitnodiging voor de buurtbijeenkomst op 19 maart. Ook daar maakte de filmploeg beelden van.

Binding in de buurt

Peter legde ten slotte voor de draaiende camera uit wat zijn drijfveren zijn: “Een groot voordeel van Buurkracht is dat je er niet alleen voor staat. Dat kan behoorlijk in kosten schelen. We richten ons vooralsnog vooral op woningen van vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog. Op het gebied van energiebesparing spelen daar vergelijkbare vragen, waarvoor vergelijkbare oplossingen zijn. Er is bijvoorbeeld nog lang niet overal goede isolatie. Dubbel glas is er vaak wel, maar niet altijd in de modernste variant. Ik zie dus veel potentie. Ook omdat dit een levendige buurt is, waar ook wel gezamenlijke activiteiten plaatsvinden. Zoals Culturen bij de Buren, een wandeling langs kunstenaars, dichters, reizigers, fotografen en historici in de wijk. Zoiets geeft binding in de buurt. Ik hoop dat samen energie besparen die binding nog verder gaat versterken.”

Groningen Zeeheldenbuurt zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 5 april om 11.30 uur op RTL4.

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein