ZEEBOEI is los

20 maart 2015

Buurkracht  mg 3297
Het buurtteam

Het Alfa College in de Groningse Zeeheldenbuurt opende op 19 maart ’s avonds zijn deuren voor de buurtbijeenkomst van ZEEBOEI. Met centraal op de agenda: energie besparen met de hele buurt. Hebben bewoners daar belangstelling voor? “Je weet nooit wat je kunt verwachten op zo’n avond, maar de voortekenen zijn gunstig.”

Peter Oterdoom van het buurtteam leidde de avond in. Vertelde hoe hij dankzij een mailing van Grunneger Power op het spoor van Buurkracht was gekomen, hoe hij zijn buurtteam heeft gevormd en dat ze samen energiebesparingsacties in de buurt in gang willen zetten. René Boorsma van Buurkracht zette vervolgens uiteen hoe Buurkracht daarbij ondersteunt en liet zien hoe je op buurkracht.nl je energieverbruik kunt volgen en op de hoogte kunt blijven van lopende buurtacties. Hij ging ook in op soms kritische vragen uit de zaal over de slimme meter: hoe zit het met mijn privacy? Wat gaan energiebedrijven met al die verbruiksgegevens doen? Buurkracht maakt ze inzichtelijk voor de gebruikers zelf en Enexis gebruikt ze vooral om de netwerken beter te kunnen onderhouden.

Opvallende verschillen

Een energieadviseur van Invent had een ronde door de buurt gemaakt om te kijken wat hem opviel en waar hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste besparingsmogelijkheden zaten. Kees Frenay van het buurtteam: “Wat hem was opgevallen was dat er grote verschillen zijn tussen vaak wel gelijksoortige woningen. Nieuwe kozijnen met modern glas naast enkele ramen in kozijnen vol kieren. Hoogrendementsketels naast oude ketels – dat kun je blijkbaar van buiten zien omdat ze een ander pijpje hebben. Hij vermoedde ook dat er in de buurt nog maar weinig woningen spouwmuurisolatie hebben. Dat is interessant, want dat is een maatregel waarmee je met een vrij overzichtelijke investering snel veel energie bespaart. En die je dus in een paar jaar terugverdient.”

Gigadak voor zonnepanelen

Veel enthousiasme was er ook over de laatste presentatie, van Marieke Wiersma van Grunneger Power. Kees: “Zij spoorde iedereen aan zich vooral aan te melden op buurkracht.nl, en vertelde dat Grunneger Power met het Alfa College aan het uitzoeken is of we daar als bewoners zonnepanelen op het dak kunnen leggen. Ze liet luchtfoto’s zien van de buurt, waarop je goed kon zien hoe gigagroot dit dak is. Het vangt in z’n eentje meer zon dan al die huisjes van ons bij elkaar. Het zou dus heel mooi zijn als we onze rode dakpannetjes konden laten liggen en in plaats daarvan de buurt via een collectief project kunnen voorzien van zonne-energie die is opgewekt op het Alfa College.”

Volgende stappen

De komende tijd houdt het buurtteam op buurkracht.nl in de gaten voor welke maatregelen buurtgenoten aangeven interesse te hebben. “Dat is zo leuk aan die website. Je kunt inventariseren wie wat wil en als er genoeg potentieel is, kijken of je een groepje mensen bij elkaar kunt krijgen die samen offertes gaan aanvragen. De buurtbijeenkomst was alvast een geanimeerde avond met een aardige opkomst, dus ik hoop dat we binnenkort nieuwe stappen kunnen zetten.”

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zeeheldenbuurt omgeving Van Brakelplein