Zandberg kan nog veel energie besparen

13 november 2015

Het energieverbruik in de Bredase wijk Zandberg-Oost is relatief hoog. Dat vraagt om maatregelen, vindt het buurtteam. Op 10 november vond een informatieavond plaats over de besparingsmogelijkheden in de buurt. Die werd enthousiast ontvangen.

Buurkracht bb1 zandberg
Buurtbijeenkomst in Zandberg

De opkomst was wat lager dan bij de eerste twee bijeenkomsten die het team eerder organiseerde. “We wilden aanhaken bij het moment dat mensen hun activatiecode van de slimme meter per brief ontvangen hadden. We waren daarvoor net iets te vroeg met onze bijeenkomst, want de slimme meters worden deze week afgerond en de brief volgt volgende week. Maar gelukkig waren de mensen die op de avond afgekomen waren heel enthousiast”, vertelt Joop Vaane van het buurtteam uit.

Samen met BRES en Hoom

Het buurtteam hield zelf een korte introductie. Over hoe het zich heeft aangesloten bij energiecoöperatie BRES en hoe het energiebesparing aanpakt. Bij de eerste twee bijeenkomsten was de opkomst rond de vijftig mensen, van wie de helft inmiddels een energiescan heeft laten uitvoeren door BRES. Derk Hueting van BRES was ook aanwezig, en zette uiteen wat BRES voor Zandberg kan betekenen. De energiecoöperatie voert tegen een aantrekkelijk tarief energiescans uit bij mensen thuis. En wie vervolgens besluit maatregelen te nemen, kan de uitvoering in handen geven van Hoom, een initiatief van Alliander.

Veel winst te halen

Ook Buurkracht ondersteunt het buurtteam van Zandberg. Joop: “Het lijkt allemaal complex, maar het valt mee. Buurkracht helpt ons vooral aan de voorkant, bij het activeren en verbinden van de buurt. Bijvoorbeeld via de Buurkrachtwebsite. BRES en Hoom zitten meer in het vervolgtraject.” Om de buurt een globaal idee te geven van de besparingsmogelijkheden, heeft Buurkracht een woning- en buurtscan laten uitvoeren door energie-adviseur Alexander Berk van Nibag. Tijdens de informatieavond lichtte hij zijn bevindingen toe. “Hij had een van de oudere huizen onder de loep genomen zoals er veel meer zijn in Zandberg. Daar konden de bewoners bijvoorbeeld makkelijk winst pakken door de spouwmuur te laten isoleren. Over de buurt in het algemeen was hij duidelijk: het gemiddelde energielabel is rond de F. Dat betekent dat er veel mogelijkheden zijn.”

Inzicht met Buurkracht

Ook buurtbegeleider Steve Duzanson kwam aan het woord. “Hij had een duidelijk verhaal over wat Buurkracht doet. Heel leuk, met een filmpje erbij dat in een paar minuten inzichtelijk maakte wat we op de buurtpagina van Buurkracht kunnen doen. Dankzij de slimme meter kun je er je energieverbruik per uur volgen en vergelijken met dat van de buurt. Ook kunnen we elkaar via de website op de hoogte houden van lopende acties.”

Meerwaarde in de zachte kant

De komende tijd worden ook in de rest van Zandberg-Oost slimme meters geplaatst. “In januari gaan we daarom opnieuw een informatieavond houden. In de tussentijd kunnen mensen alvast een woningscan laten uitvoeren door BRES, of energieverbruiksstekkers lenen om het verbruik van hun apparaten door te meten. Er is ook een warmtecamera beschikbaar waarmee je warmtelekken in je huis kunt opsporen. En iedereen kan zich online aanmelden op buurkracht.nl. De successen zijn nu nog niet echt zichtbaar, maar de meerwaarde zit wat ons betreft ook in de zachte kant. In het verhogen van het energiebewustzijn en wat dat doet met de sociale samenhang in de buurt. Het is leuk dat mensen zich ook daarvoor interesseren.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?