Woudbloem gaat voor de wind

28 februari 2018

Op de vlaktes rond het 50 woningen tellende Woudbloem waait het altijd, dus waarom zou je daar niet van profiteren? De bewoners denken er precies zo over. Tijdens de jaarvergadering van de dorpsvereniging op 17 februari stemde (bijna) iedereen voor zelf energie opwekken met windmolens. De energiecommissie zet op een rij wat daar precies voor nodig is. Blijf op de hoogte via de buurtpagina of neem voor meer informatie contact op met Henk de Jong, Sietse Roeda of Frans Walthaus van de energiecommissie.
 

Buurkracht plaatje woudbloem
Woudbloem gaat voor de wind

Uit de gesprekken die Henk, Sietse en Frans in november vorig jaar voerden aan de keukentafel van hun dorpsgenoten, was het al duidelijk geworden: Woudbloem staat open voor windenergie. Sietse: “We wonen op de gasbel. Door onze eigen energie op te wekken kunnen we zelf iets doen om aardbevingen tegen te gaan. Het nadeel is dat windmolenprojecten een serieuze investering vragen in tijd en energie. De molens kosten rond de
€ 40.000,- en vragen veel regelwerk, zoals een coöperatie oprichten. Daarom wilden we het tijdens de jaarvergadering polsen hoe bewoners daartegenaan kijken.”

Miniwindmolens

Op 17 februari kreeg de energiecommissie een half uur. Sietse startte met een korte terugblik op de succesvolle acties van vorig jaar, zoals die met de warmtecamera en de energieverbruiksmeters. Vervolgens schetste hij een beeld van de windplannen. “De miniwindmolens van de Groningse firma EAZ die we op het oog hebben, leveren ongeveer 30.000 kilowattuur per stuk per jaar. Dat is genoeg voor tien huishoudens. Een van de ondernemers uit Woudbloem wil eventueel drie EAZ-windmolens kopen voor zijn eigen bedrijf. Daar zou het dorp dan mooi bij kunnen aansluiten.”

Concreet aanbod

Of het één of twee molens worden of misschien toch geen, hangt uiteindelijk af van de bewoners. “In een volgende bijeenkomst willen we helder hebben wat de mogelijkheden zijn en wat inwoners van Woudbloem die mee willen investeren in een windmolen zou kosten en opbrengen. Kortom: met een aanbod komen waar bewoners ja of nee tegen kunnen zeggen. Als we eenmaal weten hoeveel huishoudens meedoen, kunnen we verdere stappen nemen. Dorpsgenoten kunnen zich aanmelden op de buurtpagina om automatisch op de hoogte te blijven van de voortgang. En de volgende bijeenkomst niet te missen.”

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?