Woningscan als welkome bevestiging

25 september 2015

Tijdens de eerste buurtbijeenkomst in De Mortel werden twee woningscans verloot onder de bezoekers. Gerard Verbakel en John van Oosterwijk waren de gelukkige winnaars. Het resultaat van de scan was voor hen een prettige bevestiging van wat ze al vermoedden.

Buurkracht  mg 5044 kl de mortel
De Mortel

Beide huishoudens kregen een energie-adviseur over de vloer die precies in kaart bracht op welke punten ze nog energie kunnen besparen. “Wij wonen in een nieuwbouwhuis, dus ik verwachtte zeker geen slechte score”, vertelt John van Oosterwijk. “Toch was het fijn om in het rapport te lezen dat ons huis inderdaad heel zuinig is. De enige maatregel die iets zou opleveren waren zonnepanelen. Maar de terugverdientijd van twaalf jaar vinden we wel erg lang.” Dat betekent niet dat John niets gaat doen. “Tijdens de Buurkrachtbijeenkomst maakte een spreker me bewust van alle energie die ongemerkt via stekkers weglekt. Daar wil ik toch wel een keer naar gaan kijken.”

Dubbel glas

Gerard en Greet Verbakel gingen altijd al bewust met energie om. Lichten blijven nooit onnodig branden en apparatuur gaat na gebruik uit. En omdat hun oude boerderij uit 1934 verre van energieneutraal is, hadden ze afgelopen voorjaar opdracht gegeven voor spouwmuurisolatie. Buurkracht was toen nog niet in beeld. De woningscan was ook bij hen zeer welkom. Gerard: “We hebben zelf al veel energiebesparende maatregelen onderzocht. We waren benieuwd of er uit de scan andere conclusies zouden komen. Maar dat was niet het geval. We wisten al dat we met dubbel glas bijvoorbeeld nog veel energie extra kunnen besparen. Maar in onze boerderij hebben we grote ramen en moeten we voor dubbel glas nieuwe sponningen in de vensters zetten. Die investering vinden we op dit moment te hoog.” Hij zet zijn kaarten op Buurkracht. “Misschien kunnen we collectief  dubbel glas inkopen, dan kan de prijs omlaag.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?