Wonen in een plastic zak of stoken voor de mussen?

18 maart 2015

Als je je huis goed isoleert, kan er geen lucht meer in of uit. Alsof je in een plastic zak leeft. En als je dan ventileert, lekt alle warmte uit je huis weg. Dat is stoken voor de mussen. We legden vijf veelgehoorde veronderstellingen neer bij Milieu Centraal.

Buurkracht mus stoel lucht fiekes forum
Foto: Fiekes Forum

Waar of niet waar?
1 Spouwmuurisolatie leidt tot vochtproblemen
2 Een huis moet ademen, met isolatie kan dat niet meer
3 Af en toe luchten is prima
4 In de stad is de buitenlucht ook vervuild, dan los je met ventilatie dus niks op
5 Ventileren kost energie

1 Spouwmuurisolatie leidt tot vochtproblemen

Antwoord: niet waar.
Als je spouwmuurisolatie laat uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf, is de kans op vochtproblemen te verwaarlozen. Spouwmuurisolatie kan zelfs vochtproblemen oplossen, als die veroorzaakt worden doordat er vocht neerslaat op de koude binnenkant van de buitengevel. Vochtproblemen met andere oorzaken, zoals optrekkend vocht, slechte voegen of kapotte goten, gaan niet over door spouwmuurisolatie. Die moet je oplossen voordat je spouwmuurisolatie neemt, anders kan het probleem inderdaad verergeren.

2 Een huis moet ademen, met isolatie kan dat niet meer

Antwoord: niet waar.
Een geïsoleerde woning heeft juist een goed binnenklimaat. Voorwaarde is wel dat er ook geventileerd wordt. In combinatie geven isolatie en ventilatie een beter binnenklimaat dan zonder isolatie, omdat je huis dan gelijkmatig warm is in de winter en koel in de zomer. Er zijn geen koude plekken waar vocht kan neerslaan en tocht kan ontstaan. Verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde en vochtige afgevoerd. In een slecht geïsoleerde woning zonder goed ventilatiesysteem weet je dat niet zeker; de ventilatie hangt dan af van waar de naden en kieren zitten en hoe groot ze zijn.

3 Af en toe luchten is prima

Antwoord: niet waar.
Heb je je huis eenmaal goed geïsoleerd, en zijn alle naden en kieren gedicht, dan is het belangrijk dat je ook zorgt voor goede ventilatie. 24 uur per dag. Af en toe luchten is niet genoeg, want luchten werkt maar kort tegen vervuilde lucht. Ventilatie neemt niet alle vervuiling weg, maar verlaagt de concentratie wel. En zo loopt je dus minder risico op allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen.

4 In de stad is de buitenlucht ook vervuild, dan los je met ventilatie dus niks op

Antwoord: niet waar.
Dat is een misverstand. Het is wel waar dat er vervuiling in de buitenlucht zit, zeker langs snelwegen en in de steden. Maar de hoeveelheid vervuiling in huis loopt veel hoger op dan buiten als de ventilatie onvoldoende is. Misschien verrassend, maar in veel huizen hangt meer fijnstof dan buiten. Ventileren is dus altijd zinvol.

5 Ventileren kost energie

Antwoord: waar.
Ventilatie kost wel wat energie omdat de koude lucht die binnenkomt, moet worden opgewarmd. Maar verspilling is het niet, want schone lucht in je huis is hard nodig voor je gezondheid. En er is steeds meer keuze in energiezuinige ventilatiesystemen met ingewikkelde namen als centrale balansventilatie en vraaggestuurde mechanische afvoer. Wil je daar meer over weten, kijk dan op de website van Milieu Centraal.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?