Wonder van ledlicht

16 november 2014

Energie besparen op verlichting, dat kan natuurlijk ook. In Gasselternijveenschemond organiseert het buurtteam op 25 november een informatieavond over ledverlichting. Cor van Dijk en Gerard Weisbeek, leden van het DorpsEnergieTeam, maken zich er sterk voor: “De terugverdientijd van led is ongeveer een jaar, dus je hebt het er al heel snel uit”. Led begon zijn opmars ooit in de wekkerradio en als standby-lampje van de televisie. Inmiddels kun je er je hele huis mee verlichten. En nu heeft het ledlicht ook nog de Nobelprijs gewonnen. Hoe werkt led eigenlijk?

Buurkracht led
Wat is LED?

Voor ledlampen heb je ongeveer 80% minder vermogen nodig dan voor gloeilampen om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Dat komt vooral door het materiaal waar je stroom doorheen laat gaan. Bij gloeilampen is dat metaal, dat heel heet wordt en als een soort bijverschijnsel gaat gloeien. Voor ledlampen worden laagjes van twee materialen ingezet. Als je daar stroom op zet, vallen er als het ware elektronen van de ene laag in de andere. Maar de elektronen hebben daarvoor te veel energie, en dat overschot aan energie zenden ze uit in de vorm van fotonen, ofwel licht. Led staat dan ook voor light-emitting diode, lichtuitstralende diode.

Rood, groen, blauw

Al in de jaren twintig van de vorige eeuw ontdekte de Russische wetenschapper Oleg Losev dat bepaalde materialen licht uitstralen als er stroom doorheen wordt gestuurd. Lange tijd waren er alleen halfgeleiders bekend die rood of groen licht gaven. Daar kun je geen wit licht mee maken. Daarom is de ontdekking van het blauwe ledlicht in de jaren negentig ook zo’n doorbraak gebleken. Want met rood, groen en blauw licht kun je alle kleuren maken, inclusief wit. De vier Japanners die voor deze doorbraak zorgden, ontdekten dat de halfgeleider galliumnitride blauw licht uitstraalt. Een tweede manier om wit ledlicht te maken is door blauw licht met een fluorescerend laagje te combineren.

Kinderziektes verholpen

Toch bleek het nog best lastig om goede, gezellige ledlampen te maken. Het licht was in het begin erg wit, erg koel en het kwam in bundels naar buiten in plaats van mooi rondom. Ook gingen ledlampen vrij makkelijk stuk. Die technische problemen zijn inmiddels opgelost en de ledlampen van nu zijn veel beter. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, ze geven warmer licht en gaan minimaal zo’n 25.000 branduren mee. Ze zijn bovendien een stuk goedkoper geworden. Een goede investering dus, zowel in het milieu als in je eigen portemonnee.

Kom ook naar de bijeenkomst over ledverlichting op 25 november

Woon je in Gasselternijveenschemond en wil je weten hoe je je huis kunt voorzien van ledverlichting en wat je dat oplevert? Kom dan naar de bijeenkomst op 25 november om 20 uur in de kleine zaal van het Dorpshuis. Onder de aanwezigen wordt een aantal ledlampen verloot!

Verschillende soorten energiezuinige lampen vergelijken? Op milieucentraal.nl vind je alle voor- en nadelen op een rij.

Nijveenschemond

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Nijveenschemond