Steenwijk enthousiast om samen energie te besparen

04 april 2017

In wijkcentrum De Oerthe in Steenwijk werden op maandagavond 3 april de eerste stappen gezet om in de buurten Woldmeenthe, Oostermeenthe en Nieuwe Gagels met de bewoners energiebesparingsacties op te zetten. Inwoners die mee willen helpen zijn van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten.

Buurkracht 20170403 202101
De eerste stappen om samen energie te besparen zijn een feit

De initiatiefnemers van de bijeenkomst waren Nancy Kuper en Angelique Fluitman. “In de drie buurten, die onder één wijkvereniging vallen, willen we graag met Buurkracht beginnen”, vertelt Nancy. “We hoopten daarvoor op deze avond enthousiaste buurtgenoten te vinden en dat is gelukt. We waren blij verrast dat er bijna twintig bewoners uit alle drie de buurten op af kwamen. Ze kwamen om allerlei redenen: de een omdat hij zijn huis helemaal energieneutraal wil maken, de ander om te horen wat er allemaal mogelijk is en met welke energiebesparende maatregelen je het beste kunt beginnen. Daarbij waren bezoekers er ook op uit om kennis te delen en niet zelf het wiel uit te hoeven vinden.”

Goede tips

Na een korte voorstelronde stak buurtbegeleider Alex de Ruiter van Buurkracht van wal. “Hij legde uit hoe Buurkracht buurten helpt hun energieverbruik te verlagen en gaf daarbij voorbeelden uit andere Buurkrachtbuurten. Zoals Nijeveen en IJhorst, die ook net begonnen zijn. Hij gaf ook goede tips, bijvoorbeeld dat je beter eerst je huis kunt isoleren voordat je een nieuwe ketel koopt of stroom gaat opwekken. En dat je door klein te beginnen zoals een ledlampenactie, al veel energiewinst kunt halen.”

Veel besparingspotentieel

De inleiding van Alex bracht een levendige discussie op gang. “Het is in elk geval duidelijk dat er nog veel te verbeteren valt in deze buurten”, zegt Nancy. “De woningen in Oostermeenthe zijn bijvoorbeeld in de jaren '60 en '70 gebouwd en echt niet energiezuinig. Zo waren er woningen waar de voordeur rechtstreeks in de huiskamer uit kwam; hier is later een hal voor gebouwd Op kleine schaal hebben bewoners hier en daar al samen maatregelen genomen, zoals vloerisolatie. Dat kon toen met subsidie. Maar er is nog altijd veel potentieel. In de Nieuwe Gagels zijn de huizen nieuwer, ongeveer 25 jaar oud. Ze zijn met meer energiebewustzijn gebouwd, maar intussen zijn er veel meer mogelijkheden voor energiebesparing. De Woldmeenthe is van deze eeuw. De isolatie is er goed en er hebben ook al best veel mensen zonnepanelen laten installeren, maar niet iedereen. Ook kunnen zuinige cv-ketels hier veel winst opleveren.”

Aan de slag!

Het enthousiasme onder de bezoekers was groot en twee buurtgenoten hebben zich al bij Nancy en Angelique aangesloten. De eerste plannen zijn gesmeed. “We gaan met groepjes bewoners informatie over energiebesparing uitwisselen. Ook willen we buurtinitiatieven opstarten om bijvoorbeeld gezamenlijk isolatie te laten aanbrengen of onze ketels te vervangen. Of om zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Dat doen we allemaal met hulp van Buurkracht. Meedoen? Mail ons. We nodigen buurtgenoten van harte uit om mee te denken en doen.  We informeren iedereen over de voortgang via de nieuwsbrief van wijkvereniging De Middenweg.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?