Witte Dorp gaat verder met samen energie besparen

11 december 2017

“Kom naar de buurtbijeenkomst op 13 december in de Buut”

De afgelopen paar jaar hebben zo’n vijftig huishoudens in het Witte Dorp isolatiemaatregelen genomen, voornamelijk dankzij de succesvolle inspanningen van Duurzaam Witte Dorp (DuWiDo). De komende tijd wil deze bewonersgroep samen met buurtgenoten een nieuwe impuls geven aan energiebesparing. Voorzitter Ton van der Pluijm: “De monumentenstatus van onze wijk maakt verduurzamen niet makkelijk, maar er zijn wél mogelijkheden. Daarover vertellen we graag meer op 13 december vanaf 20.00 uur in de Buut. Iedereen is welkom.”

Buurkracht foto bij pb buurtpagina
Kom je ook 13 december?

Tijdens de bijeenkomst laat DuWoDo zien wat er in Witte Dorp mogelijk is op het gebied van energie besparen en opwekken. Ook krijgen bewoners meer te horen over de kosten, terugverdientijd en financieringsmogelijkheden. Bewoners die al maatregelen genomen hebben, delen hun ervaringen. Jos is een van hen. “Voor mij is het een sport om te kijken hoe duurzaam ik mijn woning kan maken”, vertelt hij. “Zo heb ik afgelopen voorjaar het oude dubbele glas laten vervangen door het nieuwste HR++-glas en mijn gevels en dak laten isoleren. Het verschil is direct merkbaar. De onbehaaglijke koude windval bij de ramen is weg en de warmte lijkt beter verdeeld, waardoor het veel comfortabeler in huis is. Ik vind het ook verrassend stiller.”

Energieverbruik stuk lager

Samen met de buren verving Jos ook de dikke aluminium kozijnen aan de achterzijde van de woning. “Deze zijn er jaren geleden bij een renovatie door de toenmalige beheerder ingezet. Totaal niet Dudok. We hebben nu weer stalen kozijnen in die het origineel dichter benaderen. Deze zijn afgewerkt met kunststof zodat het staal geen koudebrug vormt.” Voor de oude cv-ketel kwam een nieuwe hoogrendementsketel in de plaats en Ton liet een ventilatiesysteem met warmteterugwinning installeren. “Daarmee kan ik de inkomende buitenlucht alvast voorverwarmen met de warme lucht die naar buiten gaat.” Alle maatregelen bij elkaar schelen enorm in energieverbruik. “Ik zie dat ik in november al een stuk minder gas heb verbruikt dan verleden jaar.”

Slimme financiering

Dat zijn woning een Rijksmonument is, staat energiebesparing niet in de weg. “Zelfs zonnepanelen zijn mogelijk. Niet op het dak, maar op de berging. Je mag vier stuks in een puntvorm plaatsen. Daarmee wek ik toch mooi een kwart van m’n elektriciteitsverbruik op. Je moet natuurlijk wel eerst investeren, maar als je dat slim doet, kun je ook hierin besparen. Nieuwe kozijnen en HR-glas vallen onder woningonderhoud en de kosten zijn dus aftrekbaar voor de belasting. En de zonnepanelen heb ik bijvoorbeeld binnen zeven jaar terugverdiend en daarna betekent elke zonnestraal winst.”

Kom naar de informatieavond

Bewoners van Witte Dorp die benieuwd zijn naar de besparingsmogelijkheden in hun woning zijn van harte welkom op 13 december om 20.00 uur in De Buut (Hoefkestraat 42a). Aanmelden kan alvast via buurkracht.nl/witte-dorp. Inwoners van Eindhoven die niet in Witte Dorp wonen en ook samen in hun buurt energie willen besparen, kunnen contact opnemen met Irmy van Paassen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?