Witte Dorp deelt de kneepjes van slim energie besparen

15 december 2017

Het afgelopen jaar hebben veel bewoners van Witte Dorp isolatiemaatregelen genomen. Niet in de laatste plaats dankzij de inspirerende bijeenkomsten van Duurzaamheid Witte Dorp (Duwido). Op 13 december gaf Duwido energiebesparing in Witte Dorp opnieuw een impuls met een presentatie in De Buut. Hier liet het team zien hoe je de monumentale woningen in de wijk (verder) kunt verduurzamen.

Buurkracht buurtbijeenkomst witte dorp
Buurkracht buurtbijeenkomst Witte Dorp

Lex Bosselaar van DuWiDo heette iedereen van harte welkom in het gezellige zaaltje van De Buut en introduceerde allereerst buurtbegeleider Wiesje van Nunen van Buurkracht. Sinds kort werkt Duwido samen met Buurkracht, dat al meer dan 240 buurten en dorpen door heel Nederland ondersteunt met energiebesparing. Zo schakelt Buurkracht een onafhankelijk energieadviseur in die de beste besparingsmogelijkheden in de buurt in kaart brengt en helpt het bewoners om acties ook echt van de grond te krijgen.

Veel mogelijk

Daarna vertelde Duwido-voorzitter Ton van der Pluijm wat de bespaarmogelijkheden zijn in Witte Dorp. Isolatiemaatregelen, zoals spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, en isolatieglas blijken geen enkel probleem te zijn. Ton: “In principe zijn veel maatregelen mogelijk, zolang je maar niet de buitenzijde van je woning verandert.” Hij liet verschillende maatregelen kort de revue passeren en gaf inzicht in kosten, terugverdientijd en financieringsmogelijkheden. 

Vier zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen op het dak mag niet. Ton: “Wel mogen we maximaal vier panelen in een puntvorm op de bergingen zetten. Dat is goed voor ongeveer een kwart van ons stroomverbruik. Voor het andere deel willen we op zoek gaan naar een écht groene energieleverancier.” Hij lichtte ook toe waarom een warmtepomp voor Witte Dorp niet rendabel is. “Voor warmtepompen moet je huis heel goed geïsoleerd zijn, en dat redden we in onze oude woningen niet. Ook de hybride variant kan niet, omdat deze een buitenunit heeft.”

Flinke besparing

De presentatie van Ton maakte de tongen flink los en bewoners vertelde over hun ervaringen met isolatie, ook met de verschillende leveranciers. Ton: “Leon van Gord van Duwido heeft sinds een paar maanden spouwmuurisolatie in zijn tussenwoning en heeft berekend dat hij op een koude dag 20 procent minder gas verbruikt. Ik heb zelf ook spouwmuurisolatie en heb het energieverbruik van de maand november vergeleken met dat van november 2016, en kwam op dezelfde besparing uit. Spouwmuurisolatie is een van de beste maatregelen die je kunt nemen: relatief lage kosten en veel rendement.”

Gegarandeerd goed

Sommige bewoners deelden dat ze slechte ervaringen hadden met spouwmuurisolatie omdat de witte verf op hun buitenmuur ging bladderen door vochtdoorslag. Ton: “Dat is een bekend probleem en komt doordat onze woningen een relatief smalle spouw hebben. Veel isolatiebedrijven beginnen er niet eens aan. Ondertussen hebben we een isolatiebedrijf gevonden dat zoveel ervaring met spouwmuurisolatie bij ons type woning heeft, dat hij garandeert dat de verf mooi blijft.”

Blijf op de hoogte

Na de bijeenkomst bleek er veel belangstelling voor een gezamenlijke actie met isolatieglas, omdat het huidige glas alweer dertig jaar oud is. Ook gingen er stemmen op om meer maatregelen samen op te pakken. Ton: “Alle informatie over maatregelen en de gegevens van vertrouwde isolatiebedrijven, plaatsen we op de website van Witte Dorp. Je vindt de informatie ook op onze Buurkracht-pagina. Als je je hier aanmeldt, blijf je automatisch op de hoogte van alle acties in de buurt. Hier kun je je ook inschrijven voor een gratis warmtescan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?