Winterse warmtewandeling door ’t Hart van Clumme

26 februari 2016

Op 23 februari ging het buurtteam van ’t Hart van Clumme samen met buurtgenoten op pad met de warmtecamera. ’s Middags kwam het water nog met bakken uit de hemel en echt koud was het niet. Maar ’s avonds, toen het erop aankwam, waren de omstandigheden veel beter. De wandeling leverde veel gezelligheid en interessante plaatjes op.

Buurkracht dscf9101
Klaar voor de warmtewandeling!

De warmtewandeling ging om acht uur van start voor gemeenschapshuis Op d’r Plats. “Er stonden twaalf huizen op ons schema”, vertelt Bert Schaeks van het buurtteam. “Die wilden we van buiten en van binnen fotograferen. We hadden dus een vol programma.” Gelukkig had het team de beschikking over twee warmtecamera’s en was het aantal deelnemers aan de wandeling groot genoeg om de groep in tweeën te splitsen. “Zelfs toen zijn we nog zeker tot half elf aan het fotograferen geweest met z’n allen. Per woning ben je best een tijdje bezig, ook om met de bewoners door te spreken wat ons opviel. En je drinkt ook hier en daar een bakje koffie.”

Verrassende inzichten

De fotografen gingen grondig te werk en namen zowel de binnen- als de buitenkant van de woningen voor de infraroodlens. “Eén woning was uitstekend geïsoleerd”, vertelt Bert. “Het verschil met andere huizen kon je op de warmtebeelden heel goed zien. Bij een paar woningen waar dakisolatie was aangebracht, zag je dat die niet overal goed aansluit. Daar heb je dus toch nog koudebruggen. De bewoners willen daar nu mee aan de slag. En wat mij ook opviel was dat thermopeenramen veel meer warmte verliezen dan moderne hr++-glazen. Dat had ik niet verwacht.”

Aandacht voor witgoed en verlichting

Bij de huishoudens waar foto’s gemaakt werden, namen de organisatoren meteen ook de verlichting en het witgoed onder de loep. Bert: “We troffen heel wat oude wasmachines en koelkasten aan die veel stroom gebruiken. En toch ook nog veel halogeenverlichting. Dat zijn dingen waar mensen heel makkelijk op kunnen besparen. Bij een volgende bijeenkomst willen we dan ook niet alleen aandacht besteden aan de warmtebeelden, maar ook aan witgoed en ledverlichting. Misschien kunnen daar een gezamenlijke inkoopactie voor doen. In elk geval houden we de buurt via onze buurtpagina op de hoogte.”

Hart van Clumme

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Clumme