Winterse warmtewandeling door Sinselveld-Oudzuid

30 januari 2018

Op 25 januari gingen 18 bewoners van Sinselveld-Oudzuid in Venlo samen op pad met een warmtecamera van Buurkracht. Met elkaar hun huizen langs om daar met speciale infraroodtechniek in beeld te brengen of en waar er warmte weglekt. De wandeling leverde veel gezelligheid én interessante plaatjes op. De opvallendste foto’s en patronen staan alvast op de agenda van de bewonersbijeenkomst op 1 maart in ’t Tref. De hele buurt is welkom.

Buurkracht foto warmtebeeld
Sinselveld-Oudzuid in beeld! En hoe?!

Het was de warmste 25 januari in Nederland ooit gemeten. Maar in de avond, toen de wandeling vanaf het buurtcentrum van start ging, was het temperatuurverschil tussen binnen en buiten weer groot genoeg om bruikbare warmtebeelden te kunnen maken. Paul Klein Tuente van het organiserende buurtteam: “We hebben bijna twee uur rondgelopen met de hele groep. De sfeer zat er goed in. We hadden een route uitgestippeld langs de huizen van alle deelnemers. Bijna allemaal woningen van vóór 1970, maar iedereen had er al wel wát aan laten doen: de een had dubbel glas, de ander dakisolatie, een enkeling had alles al geïsoleerd. En het leuke was dat je dat op de beelden ook allemaal terugzag.”

Verrassend

Tegelijkertijd leverde de warmtewandeling ook verrassingen op. “Zo kwamen we bijna overal wel koudebruggen tegen, dus plekken in de muren waar ondanks de aangebrachte isolatie toch nog veel warmte verdween. Boven en onder kozijnen bijvoorbeeld. En niet alleen bij huizen die al 20 jaar geleden geïsoleerd zijn, maar ook bij woningen waar dat pas een jaar geleden gebeurd is. Zo’n koudebrug is te verhelpen door een paar stenen uit de muur te halen om eventuele rotzooi uit de spouw te verwijderen en dat deel vervolgens alsnog te isoleren. Ingewikkeld is dat niet, maar wel tijdrovend en daardoor relatief duur. Maar het kan de moeite waard zijn: het zijn vaak ook plekken waar je als bewoner echt kou voelt.”

Brrr! Enkel glas

Opvallend waren ook de grote verschillen tussen soorten beglazing. “Dubbel of enkel glas maakt echt veel uit. Je ziet ook duidelijk op de beelden dat dubbel glas uit de jaren tachtig veel meer warmte doorlaat dan het moderne isolatieglas.” In de buurt zit nog behoorlijk wat enkel glas, bleek ook, onder andere bij glas-in-loodramen. “Daar zou je bijvoorbeeld met voorzetramen iets aan kunnen doen.”

Kom naar de bewonersavond op 1 maart voor meer informatie

De warmtebeelden sterkten veel deelnemers aan de wandeling in hun voornemen om de isolatie van hun woning verder te verbeteren. “Tijdens de bewonersavond die we op 1 maart in de planning hebben staan, krijgen we meer informatie over de mogelijkheden om dat te doen. En over programma’s die daarvoor in Venlo al lopen. Dan laten we ook een aantal warmtebeelden zien die we gemaakt hebben; die kunnen ook andere buurtgenoten interessante inzichten opleveren. Zet die avond dus alvast in je agenda. En meteen ook 21 april, dan organsieren we een grote duurzaamheidsmarkt in de buurt. Hou onze buurtpagina in de gaten voor meer informatie.

 

Sinselveld-Oudzuid

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Sinselveld-Oudzuid