Winsum-Obergum maakt zich op voor energiebesparing

20 april 2018

De gevolgen van de gaswinning zijn voelbaar en zichtbaar in Winsum en Obergum. Dat motiveert extra om flink aan de slag te gaan met energiebesparing. Na een succesvolle warmte­beeldenactie waar 66 bewoners aan meededen, was er op 18 april een goed bezochte informatiebijeen­komst in de kantine van de ijsbaan. Een energieadviseur zette de mogelijkheden op een rij en er werden plannen gesmeed voor vervolgstappen. Doe mee en meld je aan op de buurtpagina.

Buurkracht 0f3840e7 cdbe 406d 9447 f0e1837de5ed
Winsum-Obergum maakt zich op voor energiebesparing

Henk Honingh van het organiserende buurtteam opende de bijeenkomst en vertelde nog eens kort waarom het zo belangrijk is om je woning te verduurzamen. “De aardbevingen kunnen we niet stoppen. Wat we wel kunnen doen, is zorgen dat we zelf zo min mogelijk energie gebruiken en onze eigen energie zo veel mogelijk duurzaam opwekken. In Winsum en Obergum zie je daarom al veel zonnepanelen. Maar we moeten ook het verbruik van fossiele brandstoffen verminderen.”

Minder met led

Hoe je samen energie besparen het beste aanpakt, weet Buurkracht als geen ander. Na het welkomstwoord van Henk vertelde buurtbegeleider Niels van Rooij wat Buurkracht voor Winsum en Obergum kan doen. Zoals helpen met inzicht krijgen in je energieverbruik. Buurkracht zorgde bijvoorbeeld dat een energieadviseur de besparingsmogelijkheden in de dorpen in beeld bracht. Ook kwam Niels met verrassende inzichten. Henk: “Verlichting blijkt de meeste stroom in huis te verbruiken. Als je je lampen vervangt door led, kun je veel besparen.”

Stukje isolatie

De energieadviseur die in Winsum en Obergum onderzoek had gedaan, Arnold Strijker, was ook aanwezig om zijn bevindingen te delen. Henk: “Er liggen al veel zonnepanelen, maar op het gebied van isolatie valt er nog genoeg te doen. Dat blijkt ook uit de warmtebeelden. Bij een van de woningen zagen we overal warmte-uitstraling, op een klein stukje na. De oudere eigenaresse van de woning vertelde dat ze jaren geleden een klein stukje achter haar radiator had geïsoleerd. Hilarisch. Ook zij was aanwezig om zich te laten informeren over mogelijke verbeteringen aan haar woning.”

Gordijnen dicht

Arnold gaf vervolgens een uitgebreide presentatie over wat je kunt doen om je huis te isoleren, over mogelijke materialen, de kosten en de opbrengsten. Henk: “Hij vertelde ook over de verschillende energielabels. Een goed energielabel zegt nog niets over je energierekening. Je woning kan slecht geïsoleerd zijn, maar als je alleen stookt in de kamer waar je bent, kun je je energierekening laag houden. Net als vroeger: toen was ook alleen de huiskamer warm en hielden we de gordijnen dicht. De sfeer zat er goed in, in de gezellige kantine. Bewoners deelden ervaringen met isolatie en stelden vragen over hun eigen situatie.

Windproject

Tot slot vroeg André Ligthart van Duurzaam Winsum kort aandacht voor het collectieve windproject. De energiecoöperatie heeft bij een boer plek gevonden voor één à twee kleine EAZ-windmolens, goed voor de stroomvoorziening van 10 tot 20 huishoudens. Bewoners kunnen een winddeel kopen. De werving daarvoor gaat binnenkort van start.

Meld je aan

Henk: “Het was een gezellige en informatieve avond. Volgende stap is peilen voor welke maatregelen de meeste belangstelling is. Daarvoor krijgt iedereen een inventarisatieformulier in de bus en dan meteen doorpakken met collectieve acties. We houden de vaart erin.” Wil je automatisch op de hoogte blijven van alle acties, meld je dan aan op de buurtpagina.

Winsum-Obergum

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Winsum-Obergum