Speurset levert verrassende ontdekkingen op

11 mei 2015

Naar aanleiding van een prijsvraag in een artikel over prijsvraag over energieslurpers ging Jan Vesseur uit Hoonhorst met een Speurset van Buurkracht aan de slag om zijn eigen apparaten door te meten. “Dat het koffiezetapparaat nog zoveel stroom verbruikt!”

De speurset bestond uit vier energieverbruiksstekkers, een notitieboekje en een pen om de meetgegevens te noteren en een rekenmachine op zonnecellen om uit te rekenen wat elk apparaat bijvoorbeeld per week of per maand verbruikt. Jan concentreerde zich op kleine apparaten en sluipverbruik in zijn huis: “Die keuze was een beetje uit nood geboren. Ik had graag willen meten wat mijn stoomoven, vrieskast en vaatwasser in de keuken aan energie verbruiken, maar het is een heel gedoe om bij de stopcontacten te komen van die inbouwapparatuur. Daar heb ik dus van afgezien. Maar ook de metingen die ik wel kon doen, leverden verrassende inzichten op.”

Niet verwacht

besparen speurset Jan onderzocht bijvoorbeeld het energieverbruik van het koffiezetapparaat, de tv, versterker en decoder, het oplaadstation voor de telefoons en de iPad en zijn computer met randapparatuur. “Mijn computer en randapparatuur zitten samen op een verdeelstekkerdoos met zo’n rode aan-uitknop. Zelfs als ik die elke dag uitzet zodra ik klaar ben met mijn computer, kom ik nog op 33 cent in een week uit. Dat is toch bijna 20 euro per jaar. Bij het koffiezetapparaat kwam ik uit op 35 cent per week. Dat zo’n ding nog zo veel elektriciteit verbruikt, dat had ik niet verwacht. Ook het verbruik van de tv viel me tegen: 69 cent in een week. En wij kijken eigenlijk heel beperkt tv.”

Kleine besparingen lopen op

Ook al heeft Jan niet eens echte superslurpers in zijn huis getest, de speurset heeft hem wel aan het denken gezet. “In huis gaan we al heel bewust met energie om. Er zitten bijvoorbeeld overal ledlampen in. Dat scheelt een hoop: verlichting is voor de meeste huishoudens de grootste hap uit de energierekening. Maar ook op kleinere dingen valt dus nog te besparen, en dat kan best oplopen. Ik denk niet dat ik minder koffie ga drinken. En als ik de tv echt uitschakel, moet ik elke keer weer alle zenders opnieuw instellen. Dat is een crime, dus daar ga ik ook niet aan beginnen. Maar ik ga er wel beter op letten dat ik elke dag mijn computer uitzet, en de opladers uit het stopcontact haal zodra de telefoon of iPad is opgeladen. Dat heeft echt zin.”

Gratis set lenen voor je buurt?

Ben je actief in een Buurkrachtbuurt? Als buurtteam kun je gratis een of meer Speursets met energieverbruiksmeters lenen bij Buurkracht om te laten rouleren door de buurt. Meer hierover lees je hier.

Wil je nog meer weten over electricteitsverbruik? Bekijk het overzicht: alles over elektriciteit en je verbruik in huis

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?