Wilma de Groot uit De Fledders geniet nu al van stroom van eigen dak

02 maart 2017

Sinds 28 februari is Wilma de Groot uit De Fledders in Vries de trotse eigenaar van 14 zonnepanelen. Ze maakte gebruik van de Buurkrachtactie en is dik tevreden. “De panelen zien er fantastisch uit en ze leverden ondanks het regenachtige weer al direct 1,5 kWh op.”

Buurkracht img 4351
De panelen zien er fantastisch uit

Het idee van zonnepanelen op haar dak leefde al een tijdje bij Wilma. De buurtactie in De Fledders gaf haar net dat zetje dat ze nodig had. “Zonnepanelen zijn mijn manier om een bijdrage te leveren aan het behoud van de aarde. Hier in Vries wonen we boven op de gasbel en dan besef je pas goed dat we zo niet door kunnen gaan. Er móet iets veranderen in ons energieverbruik. De aanbieding van Platen Duurzame Technieken die voor onze buurt geselecteerd is, trok me over de streep. We krijgen een collectieve korting van 6 procent omdat er meer dan 15 huishoudens uit De Fledders meedoen. Ook regelt het bedrijf de btw-teruggave voor me.”

Goed advies

De zonnepanelenactie had Wilma per ongeluk bijna aan zich voorbij laten gaan. “Ik wilde in november naar de buurtbijeenkomst over zonnepanelen gaan, maar was het vergeten. Gelukkig is mijn buurvrouw Janneke lid van het buurtteam en zij gaf me het nummer van Platen. Toen ik belde, was er diezelfde middag net een vertegenwoordiger in de buurt. Hij heeft me alles uitgelegd over de werking van zonnepanelen en liet zien welke panelen voor mij het meest geschikt zijn. Ook adviseerde hij me om de panelen niet tot aan de dakkapel van de buren te leggen, omdat ik anders een groot deel van de dag last zou hebben van slagschaduw. Zijn advies gaf veel vertrouwen.”

Buurkracht img 4356
Ondanks het slechte weer gaat het toch heel vlot
Buurkracht img 4359
"Ik kon kiezen uit twee typen; deze vond ik het beste en ook nog mooi."

Opbrengst direct in beeld

Op het dak van Wilma liggen nu acht panelen en op het platte dak van haar schuur nog eens zes. Samen goed voor zo’n 3450 kWh per jaar, haar totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik. “Ik kon kiezen uit twee typen: iets goedkopere die wat minder rendement geven en iets duurdere. Ik heb voor de duurdere gekozen, omdat ik anders meer panelen op m’n dak zou krijgen. De duurdere panelen zien er ook het mooist uit: egaal zwart. Wel zo prettig voor de buren. Zij moeten er tegenaan kijken.” Via een app kan Wilma de opbrengst van haar zonnepanelen realtime volgen. “Toen ik wakker werd, was het grauw en de panelen deden niets. Maar een uurtje later brak de zon even door en begon de teller meteen te lopen. Hartstikke leuk. Ik kijk ernaar uit om te onderzoeken bij welk weertype en bij welke hoeveelheid licht de panelen iets opleveren en wanneer niet.” 

Goed werk

De installatie van de panelen is haar alleszins meegevallen. “Het werk ging eigenlijk heel snel, al leverde het slechte weer wel wat vertraging op. De monteurs moesten regelmatig even schuilen. Ze hebben goed werk geleverd. De panelen zijn netjes gelegd en de kabels van de panelen op mijn garage zijn mooi weggewerkt: ze lopen door mijn kruipruimte naar de meterkast. Achteraf hebben de monteurs alles netjes achtergelaten. Ze hebben zelfs hun afval weer meegenomen!”

Ben je ook geïnteresseerd in samen energie besparen, kijk op buurkracht.nl/de-fledders. Hier word je op de hoogte gehouden van alle acties in De Fledders. Heb je vragen? Neem gerust contact op met het buurtteam.

Buurkracht img 4357
De monteurs hebben goed werk geleverd
Buurkracht img 4361
Laat de zon maar komen!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?