Wijs met water (kleine klusjes)

19 juni 2017

Vaak kan je met minder (warm) water toe, zonder dat je het zelfs maar merkt. Dat is goed voor je portemonnee en het milieu en je levert niets in op comfort. Hoe? Door energievriendelijke kranen te monteren bijvoorbeeld. Maar je kunt ook gewoon gratis besparen op je waterverbruik.

Wil je meer? Bekijk hier het overzicht van alle bespaartips.

Besparend mondstuk

Buurkracht content 140725 investering   mondstuk   def
Minder warm water verbruiken geeft je dubbele winst

Waarom de kraan verder open draaien dan nodig is? Met speciale mondstukken en doorstroombegrenzers op je kraan bij de keuken en de wastafel gebeurt dat niet. Kleine moeite om die zelf op je kranen te draaien. Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel voor de juiste maat.
Jouw besparing: € 10,- en 20 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf enkele euro's.

Slimmer mengen

Deze kranen geven sneller water van de juiste temperatuur - er spoelt dus minder water ongebruikt weg. Mengkranen met één handel die tot de helft van de draai geen warm water geven, besparen extra gas omdat ze voorkomen dat je ongemerkt warm water bijmengt.
Jouw besparing: € 5,- per jaar. Investering vanaf zo'n € 20,-.

Waterbesparende douchekop

Twintig procent minder water onder de douche, dat kán niet lekker douchen zijn. Dat denken veel mensen. Ze zitten ernaast. Met een waterbesparende douchekop lever je niets in op je doucheplezier. Maar je bespaart er per jaar wel veel warm water mee. En dus gas.
Jouw besparing: € 40,- en 90 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf zo’n € 10,-.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?