Wijk Bareveld van start met zonnepanelenactie

31 mei 2018

Bewoners van Wijk Bareveld in Wildervank zijn er klaar voor om samen hun woningen te verduurzamen. Op 23 mei kwamen, ondanks het schitterende terrasweer, tientallen buurtgenoten naar Huis Bareveld om zich te laten voorlichten over de mogelijkheden. Veertien van hen meldden zich direct aan voor de scherpe zonnepanelenactie die werd gepresenteerd. Meedoen kan nog via buurkracht.nl/wijkbareveld

Buurkracht wijkbareveld
Wijk Bareveld van start met zonnepanelenactie

Samen energie besparen in Wijk Bareveld is een initiatief van vier betrokken buurtbewoners: André Korthuis, Renny van der Beek-de Vries, Frederik Willebrands en Han Landsbergen. “Voor de informatieavond hadden we twee deskundigen uitgenodigd om een presentatie te houden”, vertelt Han. “De eerste was Henk Slomp, die verbonden is aan de opleiding installatietechniek aan het Alfacollege en aan Sun2You, een bedrijf in zonnesystemen. In zijn verhaal ging hij vooral in op accuopslag. Volgens hem is dat de toekomst; zeker nu de regering van plan is de salderingsregeling stop te zetten. Als energiebedrijven niet meer voor accu willen spelen, want dat is in feite wat er met de salderingsregeling gebeurt, dan kunnen we maar beter zelf voor onze opslag zorgen.”

Lichtend voorbeeld

De tweede gastspreker op de bijeenkomst was Paul Joosten, die in het nabijgelegen Ommelanderwijk-Zuidwending in Veendam al twee jaar succesvol aanjager is van gezamenlijke verduurzamingsactiviteiten. Han: “Voor ons is de aanpak van Paul Joosten met Buurkracht een lichtend voorbeeld. En hij had ook een heel inspirerend verhaal over wat er in Ommelanderwijk-Zuidwending al allemaal gebeurd is en hoe inwoners daar de hoofdprijs van het Klimaatstraatfeest in de wacht gesleept hebben. Samen besparen inwoners daar al voor bijna € 15.000,- op hun jaarlijkse energierekening. Daar kunnen we ons aan optrekken.”

Zonnepanelenactie

Voor wie meteen aan de slag wil in Wijk Bareveld was er boter bij de vis. “Paul Joosten heeft ons in contact gebracht met de leverancier van de zonnepanelenactie die in Ommelanderwijk-Zuidwending heeft gelopen, Dekker uit Nieuwe Pekela. Dit bedrijf is bereid om ook in onze buurt tegen heel gunstige financiële en servicevoorwaarden zonnepanelen te plaatsen. Daar hadden veel bezoekers wel oren naar: veertien van hen lieten direct hun gegevens achter voor een vrijblijvende persoonlijke offerte. Een mooi begin.”

Meedoen kan nog

Inwoners van Wijk Bareveld die niet op de bijeenkomst waren, maar wel belangstelling hebben voor zonnepanelen, kunnen zich alsnog bij het buurtteam melden via de buurtpagina. Han: “Ondertussen kijken wij alweer vooruit. Bijvoorbeeld of we een isolatieactie kunnen opzetten. Dat vraagt wat uitzoekwerk, want geen twee huizen in onze buurt zijn hetzelfde, maar Schreuder Bouw uit Veendam gaat daarnaar kijken. Ook overwegen we een warmtepompactie. Plannen genoeg! We houden iedereen op de hoogte via de buurtpagina".

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?