Wie weet waar Willem Schaap woont?

16 oktober 2015

Zijldijk is een piepklein dorpje in Groningen. Energiebesparing leeft er enorm, alleen al omdat de bewoners de effecten van de gaswinning aan den lijve ondervinden. Willem Schaap trekt er de Buurkrachtkar, en stond aan de wieg van een nieuwe energiecoöperatie: Zonnedorpen. Wat drijft hem?

Buurkracht 151016 zijldijk klein
Willem Schaap in Zijldijk (rechts).

Voor Willem is duurzaam wonen geen bevlieging. “Energiebesparing is een persoonlijke hobby van mij, ik ben er eigenlijk altijd mee bezig geweest”, vertelt hij. “Ik heb een boerderij gehad waar ik de mogelijkheden van stroverbranding en windmolens onderzocht heb. Toen ik mijn huidige huis tien jaar geleden kocht, was het onbewoonbaar verklaard. Ik heb het helemaal verbouwd en meteen duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo heb ik zonnepanelen, een warmwatervoorziening op zonne-energie, een extra spouwmuur en rondom dubbel glas. Nu heb ik het redelijk op orde. De volgende stap is een warmtepomp.”

Zonneweide op komst

Niet alleen in zijn eigen huis is Willem energiebewust, hij heeft ook de drive om energiebesparing in zijn omgeving te bevorderen. Zo deed hij met de Vereniging van Dorpsbelangen zijn best om een biogas-vergister in het dorp te krijgen. Het plan strandde uiteindelijk, maar daarmee was wat hem betreft de kous niet af. “Ik heb nu mijn zinnen op een zonneweide gezet. Met name voor wie die niet op zijn eigen dak kwijt kan. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we samen met de verenigingen van dorpsbelangen in de omliggende dorpen Leermens, ’t Zandt en Zeerijp energiecoöperatie Zonnedorpen opgericht. We zijn op dit moment aan het onderhandelen met drie locaties. Als we weten waar de zonneweide komt, verwacht ik dat het snel gaat. En dan kunnen we zonnestroom straks onder een zeer concurrerend tarief aan de leden aanbieden. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je daar geen gebruik van maakt.”

Goede voorlichting

Nu de energiecoöperatie staat, vindt Willem het ook tijd om Buurkracht een nieuwe impuls te geven. “Vorige winter hebben we gebruikgemaakt van de warmtecamera van Buurkracht. Daar waren we heel enthousiast over. En nu laait de vraag naar die camera weer op, vooral van mensen die toen geen tijd hadden, of het nog even aankeken. Daarom willen we die actie herhalen. Een goed moment om weer op de trom te roffelen. Bovendien: huishoudens die schade hebben geleden door aardbevingen – de meeste in ons dorp – kunnen opteren voor 4000 euro om hun woning te verduurzamen. Iedereen denkt over maatregelen na of is er al mee bezig. Maar er zijn veel kapers op de kust, en niet altijd met de beste bedoelingen. Goede, onafhankelijke voorlichting is dan ook op z’n plaats. Buurkracht geeft mensen inzicht in hun energieverbruik via de slimme meter en wijst ze op de besparingsmogelijkheden. Dat helpt om afgewogen keuzes te maken; ze beslissen zelf. Op 13 november houden we dan ook weer een dorpsbijeenkomst over Buurkracht, waar we onder andere de warmtebeelden laten zien die eerder gemaakt zijn. Zo zetten we mensen weer aan het denken.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?