Wie haalt dat gemiddelde zo omlaag?

30 juli 2014

Buurkracht kees graft
Kees Graft uit Orthen

Kees Graft uit de Bossche wijk Orthen was er als de kippen bij toen er een Buurkrachtactie voor spouwmuurisolatie ging lopen in zijn buurt. Toen de aannemer bezig was in zijn huis, keek een flinke delegatie uit Den Haag mee. Kees kijkt alweer vooruit naar de volgende actie: zonnepanelen.

“Volgens de berekeningen zou spouwmuurisolatie in mijn huis mijn gasgebruik met 26 procent moeten terugbrengen”, verklaart Kees zijn snelle handelen. “Dan verdien je die investering snel terug. Alleen merk ik er nu in de zomer nog weinig van. Ik kijk vaak op buurkracht.nl om mijn energieverbruik te volgen. De ene keer zit ik 50 procent hoger dan mijn buurt, de andere keer weer honderd. Dat verschil probeer ik weg te krijgen. Ik heb al overal de lampen vervangen door led-lampen, de ijskast in de schuur uitgezet, maar ik blíjf maar hoger scoren dan mijn buurt. Mijn zwager, die bij mij in de straat woont, heeft zich ook aangemeld en maakt hetzelfde mee. Wie haalt toch dat gemiddelde zo omlaag?”

Aanstekelijk enthousiasme

Kees heeft wel een vermoeden: “Verschillende mensen in de buurt hebben al zonnepanelen. Die verbruiken zeker in deze periode nauwelijks energie. Daar win ik het nog niet van.” Maar dat gaat niet lang meer duren, want samen met het buurtteam is Kees zich druk aan het oriënteren op zonnepanelen voor de hele buurt. Ze zijn nu bezig met het opvragen van offertes.

Hoog bezoek

“We zijn weer helemaal geïnspireerd geraakt door het bezoek van de delegatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Agentschap NL en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland begin juli. Sindsdien zijn bovendien er verschillende nieuwe aanmeldingen voor spouwmuurisolatie bij gekomen. Buurkracht begint goed rond te zingen, ook doordat nu al meerdere huishoudens isolatie hebben laten aanbrengen. Waarschijnlijk komt er na de zomer weer een energiecafé waarin we een leverancier aanbevelen. En zelf doe ik zeker mee, ik wil het ook een keer winnen van mijn buurt!”

In Den Bosch werken Energie coöperatie 073, de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de Slimme Buurt-partners en Buurkracht samen aan energie besparen in de buurt.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?