Wethouder Michiel van Willigen: “Samen gaan we Zwolle succesvol verduurzamen”

19 april 2018

Met elkaar, gemeente en bewoners, kunnen we de duurzaamheidsambities van Zwolle waarmaken. De inwoners van Zwolle moeten hierbij dan ook de ruimte te krijgen. Dit stelde Michiel van Willigen, wethouder duurzaamheid bij de gemeente Zwolle, tijdens het huiskamerdiner van Buurkracht dat gisteravond plaatsvond bij het Enexis Huis. Hij zat aan tafel met tien mede-inwoners van Zwolle en sprak met hen over hoe bewoners krachten kunnen bundelen om samen energiebesparende maatregelen te nemen.

Buurkracht buurkracht in zwolle
Samen eten in Zwolle

Michiel van Willigen: “Wij hebben als gemeente de ambitie dat Zwolle uiterlijk in 2050 energieneutraal is. Daarnaast willen we dat vóór 2025 de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met 25 procent is teruggebracht en dat 25 procent van de totale energievraag op duurzame wijze wordt opgewekt. Mooie ambities op papier. Maar om die doelstellingen ook in de praktijk te behalen, kunnen we niet zonder de bewoners. Zij weten als geen ander wat er speelt in hun buurt, waar de mogelijkheden liggen. Zij behoren een centrale rol in het verduurzamen van Zwolle te krijgen. Ik moedig initiatieven zoals Buurkracht dan ook aan.”

Samen energie besparen werkt

Buurkracht brengt mensen bij elkaar om samen energie te besparen. Inmiddels zijn ruim 270 buurten actief in Nederland, waarvan 40 buurten in Overijssel. In Overijssel besparen Buurkrachtbuurten samen al € 112.000,- per jaar op hun energierekeningen.

Eten en plannen smeden voor de allereerste Buurkrachtbuurt in Zwolle

Zwollenaren die interesse hebben om samen met buren energie te besparen, maken via www.buurkracht.nl/samenetenzwolle kans op een gratis burenetentje. Onder het genot van een zelfbereide maaltijd kan er met elkaar gesproken worden over de mogelijkheden in de eigen buurt. En over het opstarten van de allereerste Buurkrachtbuurt in Zwolle.

Bij vragen over Buurkracht kunnen mensen contact opnemen met Eline Liezen, buurtbegeleider van Overijssel, via eline@buurkracht.nl.        

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?