Wethouder Jannes Pit: “Laat zien wat energiebesparing oplevert”

04 mei 2014

De gemeente Midden-Drenthe timmert hard aan de weg naar duurzaamheid. “Wij stimuleren bewoners en bedrijven zelf besparingsinitiatieven op te pakken”, vertelt wethouder duurzaamheid en milieu Jannes Pit. “Wij ondersteunen dat financieel en inhoudelijk.” Daarmee sluit het gemeentebeleid prachtig aan bij Buurkracht. In Smilde, een van de 29 dorpskernen die samen Midden-Drenthe vormen, hebben Buurkracht en de gemeente dan ook hun krachten gebundeld.

Half mei neemt Jannes Pit afscheid als wethouder duurzaamheid en milieu in Midden-Drenthe. Hij kijkt met veel voldoening terug op zijn ambtstermijn.

De kracht van de samenwerking tussen de gemeente en Buurkracht zit volgens Jannes Pit in de gedeelde doelstelling, maar ook in de communicatie. “Initiatieven zijn mooi, maar in de praktijk blijkt het dan nog vaak lastig om deelnemers te vinden. Mensen geloven vaak wel in het nut en de noodzaak van energie besparen, maar ze zien op tegen de investering. Ze kennen de rekensommetjes over de terugverdientijd, maar vragen zich af: is dat echt zo? Ga ik die besparingen ook halen? In de praktijk blijkt dat er vooral in het voortraject veel voorlichting nodig is om mensen daarvan te overtuigen. Succesverhalen. Voorbeelden van andere buurten die mooie resultaten hebben bereikt. Buurkracht doet dat heel goed.”

Succes is aanstekelijk

Ook de gemeente Midden-Drenthe zelf besteedt veel aandacht aan voorlichting. “Mede dankzij onze aanpak zijn in allerlei dorpskernen stichtingen opgericht: Duurzaam Balinge, Hooghalen Duurzaam, Netwerk Duurzame Dorpen … Daar zijn succesvolle acties uitgekomen, onder meer met zonneboilers en led-verlichting op straat. Een aantal woningen in Balinge, de pionier op duurzaamheidsgebied in onze gemeente, is inmiddels zelfs energieneutraal. De initiatiefnemers van die acties gaan regelmatig op pad naar andere dorpskernen om te vertellen wat ze hebben bereikt, bijvoorbeeld op energiemarkten. Die positieve ervaringen hebben effect, succes is aanstekelijk. Laat mensen zien wat mogelijk is, dan trek je ze over de streep.”

Lees meer over Smilde Zuidwest.

Zuidwest-Smilde

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Zuidwest-Smilde