Wethouder Gert-Jan Krabbendam hoofdgast op duurzame diner Buurkracht

01 februari 2018

“Heerlijk om mensen te ontmoeten die net zo gedreven zijn als ik”
Met een serie duurzame diners wil Buurkracht Limburgers met duurzame ambities extra motiveren en op een informele manier een stukje verder op weg helpen. Tijdens de eerste twee diners op 17 en 31 januari in het Enexishuis in Maastricht lukte dit uitstekend. Gert-Jan Krabbendam, wethouder Duurzaamheid van Maastricht, en mede-Limburgers deelden ervaringen, genoten van de culinaire kunsten van de kok en gingen met nieuwe energie naar huis.

Buurkracht diner maastricht
Bewoners konden in gesprek met wethouder Krabbendam

Gert-Jan Krabbendam. “In Maastricht leggen we de lat hoog: in 2030 klimaatneutraal. Dat doel halen we alleen als alle inwoners zich inzetten voor energiebesparing en overstappen op duurzame energie. De buurtinitiatieven met Buurkracht zijn daarin onmisbaar. Als wethouder Duurzaamheid was het heerlijk om mensen te ontmoeten die net zo gedreven zijn als ik en die de motor zijn voor de verduurzaming van hun buurt. Vanuit mijn rol als wethouder kon ik ze meer vertellen over hoe de gemeente hen daarbij kan ondersteunen, bijvoorbeeld met gratis energiecoaches en het PlusJeHuis-project dat mensen persoonlijke begeleiding biedt. Ik kreeg ook veel van ze terug: dat onze initiatieven bijvoorbeeld nog niet bij iedereen bekend zijn, betekent dat we daarin nog het nodige werk te doen hebben.”

Boost

Tafelgenote Rianne van der Krogt, die in haar Maastrichtse Zonnejacht-buurt met besparingsacties aan de slag wil, dineerde mee op de 17e. Een belevenis die haar nog eens extra sterkte in haar voornemen: “Dat de gemeente het belang van de inzet van bewoners onderstreept, geeft een boost. Onze inzet doet ertoe. Daarnaast was het ook gewoon heel leuk om andere trekkers van besparingsinitiatieven te ontmoeten en kreeg ik ter plekke een leuk idee voor de eerste buurtactie: een bezoek aan het Enexishuis. Hier staan alle grote en vooral veel kleine besparingsmaatregelen op een rij. Zo kunnen we laten zien dat energiebesparing niet duur hoeft te zijn.”

Over Buurkracht

Sinds eind 2013 brengt Buurkracht actieve bewoners samen. Om met elkaar en met ondersteuning van gemeenten, provincies, milieuorganisaties en netwerkbedrijven energie te besparen. Van zonnepanelen tot spouwmuurisolatie tot gedragsmaatregelen. Inmiddels zijn er ruim 9.000 buren in bijna 250 buurten actief. Zij besparen jaarlijks ruim 3 miljoen kilo CO2 en daarmee 1,3 miljoen euro. Buurkracht is een initiatief van Enexis Groep.

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?