Westerbeek zet de vaart erin

24 november 2017

In Westerbeek hebben dorpsbewoners al veel projecten samen opgepakt. Met datzelfde enthousiasme gaan ze nu aan de slag met energie besparen. Op de eerste dorpsbijeenkomst over het onderwerp in De Schans bleek dat dorpsgenoten zeer geïnteresseerd zijn in isolatie of zonne-energie. Velen staken direct de vinger op voor collectieve acties. Hoe meer bewoners meedoen, hoe makkelijker en voordeliger het wordt. Dus doe mee en meld je aan op buurkracht.nl/westerbeek.

Buurkracht 171122 foto bb1
Wil je ook in 2018 profiteren van zomerzon? Doe mee!

Frans van der Heijden, voorzitter van de dorpscoöperatie, vertelde in zijn welkomstwoord kort over de ambities van Westerbeek. De gemeente Sint Anthonis wil in 2035 energieneutraal zijn en heeft alle dorpskernen gevraagd of ze daar een bijdrage aan willen leveren. Die handschoen heeft Westerbeek opgepakt. Jan Noij, Bert Weeren, Carla Thomassen, Ingo Oldenkamp en Frans gaan het project samen trekken en werken daarvoor samen met Buurkracht.

Besparingskansen

Buurtbegeleider Gert Wagenvoort stelde zichzelf en Buurkracht voor. Buurkracht ondersteunt al meer dan 230 dorpen en buurten door heel Nederland die samen energie willen besparen. Onder meer door inzicht te geven in energieverbruik. En door gratis een onafhankelijk energieadviseur ter beschikking te stellen die de energiebesparingskansen in de buurt of het dorp in kaart brengt. Zo ook in Westerbeek. De energieadviseur, Alexander Berk, was ook op de bijeenkomst en presenteerde zijn bevindingen. Met als belangrijkste boodschap dat in het dorp nog veel energiewinst te halen valt, vooral met spouwmuur-, vloer- en dakisolatie en zonnepanelen.

Inspiratie uit Elsendorp

Ook Henrie van Summeren uit het nabijgelegen Elsendorp, Buurkrachtbuurt van het eerste uur, was van de partij. Hij verhaalde hoe zijn team – Energiek Elsendorp - vier jaar geleden startte met energiebesparingsacties. De ruim 1000 dorpelingen besparen ondertussen samen al meer dan € 37.000,- per jaar op hun energierekening. In het dorp is ook grote belangstelling voor collectieve zonneprojecten: het eerste project op het dak van Van de Wetering Graszoden was binnen twee weken uitverkocht. Energiek Elsendorp zoekt nu daken voor nieuwe projecten.

Samen zon inkopen

Frans: “Toen Henrie achteraf vroeg wie er interesse zou hebben in een collectief zonneproject, staken minstens tien bezoekers direct de vinger op. Dat sluit goed aan bij onze eigen plannen. We hebben al de mogelijkheden onderzocht voor een collectief zonneproject op het dak van ondernemers hier in het dorp. Ook hebben we een bedrijf geselecteerd dat ons daarbij kan helpen.” Voor een gezamenlijke isolatie-actie heeft het team al contact gelegd met een bekend isolatiebedrijf waar verschillende Buurkrachtbuurten goede ervaringen mee hebben.

Meedoen? Meld je aan

Het team wil het ijzer smeden nu het heet is. Frans: “Met zoveel belangstelling voor zonne-energie willen we meteen doorpakken, zodat we in 2018 al kunnen profiteren van de zomerzon. Wil je meedoen aan een collectief zonnedak of gezamenlijke inkoop van zonnepanelen? Of heb je interesse in samen isoleren, meld je dan snel aan op de buurtpagina. Dan kunnen we aan de slag.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?