Wesepe start met zonnepanelen in de hoofdrol

16 april 2018

Wesepe wil een steentje bijdragen aan een beter milieu. Uit peilingen blijkt dat bewoners daarbij allereerst denken aan zonnepanelen. Voor de informatiebijeenkomst op 12 april in Het Wapen van Wesepe had het organiserende buurtteam daarom twee betrouwbare leveranciers van zonnepanelen uitgenodigd. Beiden hielden een goed verhaal: na afloop lieten veel bezoekers hun gegevens achter voor een persoonlijke offerte. Ook interesse? Ga dan naar de buurtpagina.

Buurkracht wesepe
Wesepe start met zonnepanelen in de hoofdrol

Het was maar goed dat de uitbater van het Wapen een grotere zaal had toegewezen, want in plaats van het verwachte selecte gezelschap stroomde de ruimte al snel vol met zo’n 50 man. Leo Senden van het buurtteam vermoedt dat de zonnebloemactie heeft bijgedragen aan die hoge opkomst. “We hebben de afgelopen weken grote kartonnen zonnebloemen geplaatst in de tuin van alle woningen waar al zonnepanelen op het dak liggen: op 50 van de 400 woningen. In het hart stond het totale aantal panelen in de buurt - 930 - en de opbrengst: een besparing van € 35.225,-. Dat heeft veel mensen geprikkeld.”

Energieverbruiksmeters te leen

Na een hartelijk welkom door Leo vertelde buurtbegeleider Eline meer over hoe Buurkracht Wesepe en het buurtteam ondersteunt. Op dit moment kunnen bewoners bijvoorbeeld een set energieverbruiksmeters lenen waarmee ze zelf op zoek kunnen naar energieslurpers in huis. Leo: “Je sluit ze eenvoudig op elk apparaat aan en leest dan het verbruik op een display af. Zo haal je de grootverbruikers er makkelijk uit. Oude vrieskisten, vooral die in de schuur, zijn berucht! Wie ook het verbruik van z’n apparaten wil doormeten, kan de set reserveren via de buurtpagina.”

Denk ook aan isolatie

Afgelopen tijd brachten energieadviseurs de energiebesparingsmogelijkheden in kaart bij 25 bewoners, een actie van Energieloket Salland gesubsidieerd door de gemeente Olst-Wijhe. Een van de energieadviseurs Leo Pelgröm vatte de bevindingen samen en legde uit hoe je energiebesparing het beste kunt aanpakken. “Isolatie en zonnepanelen zetten in Wesepe de meeste zoden aan de dijk”, zegt Leo. “Volgens het klassieke model – de trias energetica - begin je met energiebesparing, zoals isolatie. Daarna is het zaak de resterende energiebehoefte zo veel mogelijk zelf op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Wat dan nog overblijft, moet je zo groen en slim mogelijk inkopen.”

Oost of west is ook best

Thijs Dalhuisen van Dijkman Energie uit Heino en Peter Ambagtsheer van Solar-Systemen Gelderland hielden presentaties over zonnepanelen. Leo: “We hebben ze allebei geselecteerd vanwege hun betrouwbaarheid en goede naam in de markt. Thijs ging uitgebreid in op de technische kant, zoals de verschillende soorten panelen, omvormers en de beste ligging. Een ligging op het oosten of het westen (avondzon) kan net zo interessant zijn als ligging op zuiden (de middagzon). ’s Ochtends en ’s avonds verbruiken huishoudens doorgaans de meeste energie.”

Houd de panelen in de gaten

Peter vulde Thijs’ verhaal aan met de financiële aspecten, zoals de terugverdientijd, btw terugvragen, de salderingsregeling en de subsidiemogelijkheden. Leo: “Hij vertelde dat je altijd vraagtekens moet zetten bij heel goedkope panelen. Zijn deze wel milieu- en kindvriendelijk geproduceerd? Peter benadrukte ook dat je je zonnepanelen na installatie moet blijven monitoren. Het komt voor dat mensen te laat merken dat hun panelen niet meer werken. En dat is zonde.”

Besparingsthermometer van groep 8

Het buurtteam kijkt zeer tevreden terug op de avond. Leo: “We kregen veel leuke reacties en veel mensen spraken de leveranciers aan om een afspraak te maken. We willen precies weten hoeveel zonnepanelen ze gaan leggen in Wesepe. Niet alleen voor ons, maar ook voor een project van groep 8 van de basisschool, Duurzaam Wesepe, waarbij de kinderen een besparingsthermometer gaan maken. Zo weet heel Wesepe hoeveel we al bespaard hebben.”

Meedoen en/of op de hoogte blijven?

In de volgende bijeenkomst staan warmtepompen en vloerisolatie centraal. Wil je automatisch op de hoogte blijven van datum en plaats, meld je dan aan op de buurtpagina. Daar kun je ook terecht voor de gegevens van de zonnepanelenleveranciers om alsnog een offerte aan te vragen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?