Samenwerking met Alliander van start

25 augustus 2015

Breek de champagne maar aan: ook netwerkbedrijf Alliander gaat Buurkracht aanbieden in zijn verzorgingsgebied. Te beginnen in en rondom Amsterdam en Arnhem, waar al verschillende buurten om Buurkracht zitten te springen.

Buurkracht 150825 artikel alliander
Midden: Lij-Saan Wong-Ng. Rechts: Maurice van Duijnhoven.

Roel Woudstra, manager van Buurkracht: “Wij worden regelmatig benaderd door bewonersverenigingen van buiten het verzorgingsgebied van Enexis die ook met Buurkracht aan de slag willen gaan. Dat is een belangrijke reden dat we Buurkracht landelijk willen aanbieden, in samenwerking met andere netbeheerders. Daarom ben ik hartstikke blij dat Alliander mee gaat doen.”

Huiskamergevoel

Ook bij Alliander hebben ze er zin in. Lij-Saan Wong-Ng, die bij Alliander verantwoordelijk is voor strategische partnerships: “Vanaf de zijlijn vonden we Buurkracht al een mooi programma. Buurkracht is heel lokaal en staat dicht bij de mensen; het geeft je een huiskamergevoel. Enexis Holding N.V. heeft met Buurkracht iets heel gaafs neergezet. Dan kunnen wij wel zelf een soortgelijk concept gaan ontwikkelen, maar waarom zouden we opnieuw het wiel uitvinden?”

Samenwerking die een stapje verder gaat

Lij-Saans collega Maurice van Duijnhoven, programmamanager Lokale Duurzame Energie: “De laatste jaren zoeken we als netwerkbedrijven bewust de samenwerking op. Bijvoorbeeld bij onderzoek naar welke behoeftes er leven bij energiecoöperaties. Dat is een stuk efficiënter dan als ieder voor zich z’n eigen onderzoek gaat doen. Uiteindelijk gaat het toch om gemeenschapsgeld. Nu kijken we veel meer waar we samen op kunnen trekken bij de ontwikkeling van producten en diensten. Het bijzondere aan deze samenwerking is dat die nog een stapje verder gaat. Zo hebben we samen de vacatures opgesteld voor onze twee buurtbegeleiders en zelfs samen de sollicitatiegesprekken gevoerd. En onze buurtbegeleiders gaan ook echt meedraaien met het bestaande Buurkrachtteam.”

Jaar op proef

Alliander begint met Amsterdam en Arnhem, waar al veelbelovende contacten zijn gelegd. Lij-Saan: “Onze buurtbegeleiders gaan daar niet alleen de buurten in om bewoners te ondersteunen bij besparingsinitiatieven, ze brengen op basis van hun ervaringen ook advies uit aan Alliander. Is er genoeg enthousiasme? Voelen mensen zich geholpen met de hulp van Buurkracht en het inzicht in hun energieverbruik? Over een jaar kijken we hoe we verder gaan.” Maurice: “Als netwerkbedrijven hebben we de maatschappelijke taak om Nederland beter te faciliteren op het gebied van verduurzaming en energiebesparing. Door samen te werken kunnen we van elkaar leren wat werkt en niet werkt. En deze samenwerking is daar een mooie grote stap in.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?