Welke Groningse buurten kunnen het meeste besparen?

22 maart 2016

Waar in Groningen hebben huishoudens het hoogste gas- en elektriciteitsverbruik? En waar liggen dan de beste kansen voor buurtinitiatieven? Joris van de Wetering en Hanne Spekreijse van de Groningse studentencoöperatie SAMEEN zijn hier voor Buurkracht in gedoken. 

Buurkracht 160322 joost en hanneke klein
Joris van de Wetering en Hanne Spekreijse

Het grootste besparingspotentieel vonden de studenten in de wijk Beijum-West. Als alle 3.125 huishoudens daar besparingsmaatregelen zouden treffen, valt er in totaal 400.000 kuub gas en 800.000 kilowattuur stroom per jaar te winnen. “We hebben per wijk gekeken naar het gemiddelde energieverbruik per huishouden”, vertelt Joris. “En dat hebben we vergeleken met het gemiddelde energieverbruik in heel Groningen. Die gegevens hebben we onder andere verzameld via het CBS en Energie in Beeld. Daar komen grote verschillen uit. Hoe verder een wijk boven het gemiddelde van de stad zit, hoe interessanter voor Buurkracht, zou je denken. Maar als je verder gaat inzoomen, ligt het nét anders.”

Grootverbruikers versus succesvolle Buurkrachtbuurten

Joris geeft een voorbeeld: “De omvang van de buurten hebben we ook meegewogen. Het gemiddelde energieverbruik van Rode Haan ligt bijvoorbeeld ver boven het stadsgemiddelde. Maar die buurt bestaat uit een handjevol boerderijen. Het besparingspotentieel voor die wijk blijkt dus toch heel klein. Daarnaast hebben we onder meer gekeken naar wat de tien succesvolste Buurkrachtbuurten gemeenschappelijk hebben. En onder succesvol verstaan we dan de buurten waar de meeste maatregelen genomen zijn met de hoogste besparingen. Het aandeel koopwoningen in die buurten is hoog, gemiddeld 63 procent. De inkomens zijn in alle succesvolle buurten gemiddeld tot hoog en de woningen zijn voor 92 procent vóór 2000 gebouwd – dus vóór het Bouwbesluit van 2003 waarin strenge eisen staan voor de energieprestaties van nieuwbouw. Dat soort factoren hebben we allemaal meegenomen in de rangorde die we in de Groningse buurten hebben aangebracht.”

Groter huishouden, groter stroomverbruik

Een andere interessante bevinding die Joris aanhaalt, is dat de omvang van een huishouden nauwelijks invloed heeft op het gasverbruik, maar wél op het stroomverbruik. “Of er nou twee of vier mensen in een huis wonen, gestookt en gekookt wordt er toch. En het gasverbruik voor douchen is maar een beperkt percentage van het geheel. Maar een huishouden van 4 personen gebruikt wel bijna twee keer zo veel stroom als een huishouden van 2 personen.”

Gericht op buurten af

De resultaten van het onderzoek zijn niet heilig, onderstreept Joris. “We hadden bijvoorbeeld graag ook het verschil in volume tussen de woningen in de verschillende wijken meegenomen, maar het was heel moeilijk om daar gegevens van los te krijgen. Niet alleen bij onderzoekbureaus maar ook bij de gemeente. En zo zijn er meer factoren buiten beschouwing gelaten die van invloed kunnen zijn op het besparingspotentieel en de succeskansen voor Buurkracht. Maar met ons onderzoek in de hand kan Buurkracht bijvoorbeeld wel gericht op buurten met een hoog verbruik afstappen en ze laten zien dat ze een veel hogere energierekeningen hebben dan andere buurten in de stad. Dat zou een extra reden voor een buurt kunnen zijn om in beweging te komen.”

Top 5 van SAMEEN

1. Beijum-West
2. Paddepoel-Zuid
3. De Wijert-Zuid (doet al mee met Buurkracht)
4. Vinkhuizen-Zuid
5. Hoogkerk-Dorp

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?