Welke energieverbruiksmanager past bij jou?

15 april 2014

Hoeveel energie verbruikt je wasmachine? Je oven? Hoe hard loopt je gasmeter als je onder de douche staat? Geen idee? Schaam je niet, dat geldt voor 93% van de Nederlanders. Maar als je op je energieverbruik wil besparen, is een helder inzicht in je energieverbruik wel handig. Zo niet onmisbaar. En er zijn steeds meer energieverbruiksmanagers op de markt die je daarbij kunnen helpen.

Energieverbruiksmanagers zijn apparaatjes die je inzicht geven in je energieverbruik. Op allerlei verschillende manieren. Sommige laten alleen zien wat je elektrische apparaten en gereedschappen verbruiken, andere tonen alleen je gasverbruik, en weer andere doen het allebei. Per dag, per week, of zelfs realtime. Er zijn ook energieverbruiksmanagers waarmee je apparaten aan en uit kunt zetten. En die per apparaat het verbruik in beeld brengen. Sommige energieverbruiksmanagers hang je aan de muur, bij andere moet je inloggen op een site om je verbruik te volgen. Met zo veel en zulke grote verschillen lopen natuurlijk ook de prijzen sterk uiteen.

Tips voor de aanschaf

Op energieverbruiksmanagers.nl heeft Milieu Centraal alle mogelijke varianten voor je op een rij gezet, inclusief eigenschappen, functionaliteiten en adviesprijzen. Genoeg te kiezen, maar waar ga je op af?

  • Zonde om een duur apparaat te kopen met functies die je niet gebruikt. Ook jammer als je pas na aankoop ontdekt dat je verbruiksmanager precies níet meet wat jij graag wil weten. Bedenk daarom wat je wil doen met de energieverbruiksmanager, en stem daar je keuze op af.
  • Voor wie energie wil besparen zijn dit in elk geval handige opties: weergave van gas- én elektriciteitsverbruik, aflezen op elk moment en inzicht in verbruik van verschillende apparaten en periodes vergelijken. Er zijn ook apparaten met opties voor streefdoelen.
  • Controleer vóór aankoop of de verbruiksmanager van jouw keuze is aan te sluiten op jouw gas- en elektriciteitsmeter (slim of traditioneel). Sommige varianten zijn ook alleen verkrijgbaar als je klant bent van een bepaald energiebedrijf.

Meer informatie vind je op energieverbruiksmanagers.nl.

Een ander leuk artikel over dit onderwerp vind je in het NRC van 15 april.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?